Herbert Blomstedt. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Herbert Blomstedt. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Programtips P2

Söndag 10 september i P2 Dokumentär: Världsdirigenten Herbert Blomstedt

Herbert Blomstedt är Sveriges genom tiderna internationellt mest framgångsrike och respekterade dirigent. Den 11:e juli fyllde maestron 90 år, men han är inte den som vilar på sina lagrar, mer aktiv än någonsin ger Blomstedt fortfarande omkring 90 konserter per år. Det är fler konserter än vad många betydligt yngre dirigenter hinner med.

Regelbundet dirigerar Blomstedt världens främsta orkestrar, bland annat Berlinfilharmonikerna, Concertgebouworkestern i Amsterdam och Bayerska radions symfoniorkester i München. Han har också varit chefdirigent för bland annat Sveriges Radios symfoniorkester, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorkestern i Leipzig och San Franciscos symfoniorkester.

I Johan Korssells P2 Dokumentär träffas maestro Blomstedt i Wien i samband med konserter där han leder Wienfilharmonikerna i Bruckners fjärde symfoni.

I sitt arbete ger Herbert Blomstedt fortfarande ett intryck av närmast outtröttlig vitalitet och koncentration. ”Vi vet hans ålder, men vi kan helt enkelt inte tro det” säger Dieter Flurry, soloflöjtist i Wienfilharmonikerna.

Herbert Blomstedts karriär är unik och finns väldokumenterad på skiva. Särskilt hyllad har han genom åren blivit för sina tolkningar av Nielsens och Bruckners symfonier i tolkningar som kännetecknas lika mycket av sin detaljomsorg som sitt naturliga flöde.

Själv säger sig Blomstedt ha haft dåligt samvete över att han inte ägnat sig tillräckligt åt den svenska musiken, framförallt har han plågats av att han gjort så lite Stenhammar. Men numer tar han varje tillfälle i akt att spela svensk repertoar, om det så är verk av Lidholm, Berwald eller Stenhammar och detta med världens främsta orkestrar!

”Jag känner mig gärna som en musikmissionär och är stolt över min svenska bakgrund, och att det finns så mycket svensk musik som är av högsta kvalitet” De utländska orkestrarna och publiken tycks lika nöjda som Blomstedt själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".