Björn Löfdahl, programdirektör Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Björn Löfdahl, programdirektör Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2017-08-31

Sveriges Radio storsatsar på den lokala rapporteringen

Sveriges Radio storsatsar på den lokala rapporteringen
Sveriges Radio förstärker den lokala journalistiken och tillför resurser motsvarande 13 tjänster till P4:s lokala kanaler. Samtidigt stärks den lokala bevakningen på kvällar och helger för att ge en mer heltäckande lokal journalistik av hela dygnet.

– Det är oerhört viktigt att kunna stärka den lokala journalistiken, som är viktigare än någonsin i den polariserade tid vi lever. För oss är det avgörande att vara ”hela Sveriges Sveriges Radio”, och att fler röster, erfarenheteter och perspektiv från många platser i landet hörs i våra kanaler, säger programdirektör Björn Löfdahl.

– Vi är väldigt glada att kunna göra denna satsning lokalt, det är tio år sedan de lokala kanalerna fick permanenta ekonomiska förstärkningar senast. Den ökade bevakningen innebär också att större lokala händelser på kvällar och helger i ökad utsträckning kan höras i Ekot och rikskanalerna, säger Björn Löfdahl.

Det nya arbetssättet är utarbetat efter en pilot som testats i ett drygt halvår i område Öst med Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Östergötland. Principen är att två reportrar bevakar för hela sitt område på kvällar och helger. Sveriges Radios sex geografiska områden* kommer alla att tillföras resurser som motsvara den utökade bevakningen på kvällar och helger.

– Det går inte längre att stänga de lokala kanalerna efter kontorstid. Med den nya sömlösa lokala tablån med snabba uppdateringar, fördjupningar och ett digitaliserat publikbeteende har publikens behov och förväntningar på en kontinuerlig rapportering på olika plattformar ökat, säger Björn Löfdahl.

Exakt hur bemanningen ska utökas avgörs av varje områdeschef i dialog med de lokala cheferna utifrån varje områdes förutsättningar och situation.

BILD
Björn Löfdahl
Fotograf: Micke Grönberg/Sveriges Radio

FÖR INTERVJUFÖFRÅGNINGAR
Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller claes.bertilson@sverigesradio.se
 

* De sex områdena:
NORR
Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Sameradion
MÄLARDALEN
Stockholm, Västmanland, Gotland, Sörmland och Uppland
MITT
Dalarna, Värmland, Örebro, Gävleborg
VÄST
Göteborg, Skaraborg, Väst och Sjuhärad
ÖST
Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Östergötland
SYD
Malmö, Halland, Blekinge och Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".