Programtips P2

Söndag 15 oktober i P2 Dokumentär: Förbjuden musik

kl. 12.03-13.00
Över hela världen har artister genom åren hotats och mördats på grund av sina låttexter. På många håll är det till och med straffbart att överhuvud taget framföra viss slags musik. Yttrandefrihet har länge uppmärksammats när det handlar om journalister och författare, men på musikområdet har det inte alls funnits samma engagemang.

Freemuse heter en organisation som arbetar globalt med yttrandefrihetsfrågor för musiker och i sitt dagliga arbete konstaterar Freemuse att censuren inom musiken är alarmerande utbredd världen över. Varken den enskilde kulturskaparens upphovsrätt eller yttrandefrihet respekteras.

Musik kan erbjuda en flyktväg undan den hårt övervakade normalitetens inskränkthet. Den öppnar människors tankar om vad frihet kan innebära. Det räcker för att myndigheterna skulle uppfatta musiken som svårt subversiv.

Det senaste året har yttrandefriheten för musiker blivit en allt större politisk fråga, inte minst i samband med domen mot Pussy Riot. Men den kvinnliga punkgruppen är inte de enda. I talibanernas Afghanistan, i Kina, i Libanon, i Colombia och i Iran fanns det och finns det fortfarande förföljelse av musiker och förbud mot musik.

I tre program berättar Ola Anderstedt historien om förbjuden musik, om musik som inte får spelas, musik som inte får höras, musik som inte får finnas. Del 1 av 3.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".