Martin Luther Foto: Wikimedia Commons
Martin Luther Foto: Wikimedia Commons
Programtips P1

Söndag 29 oktober: 500 år med Luther – specialsändning med anledning av jubileet

kl. 16.03-17.45

500 år sedan Martin Luther, enligt myten, spikade upp 95 teser på slottskyrkan i Wittenberg.  P1 uppmärksammas jubileet av denna händelse med en specialsändning om mannen som lätt kvalar in på topplistan över personer som haft störst påverkan på efterkommande generationer.

Men var Martin Luthers mål verkligen att skapa en ny kyrka? Och hur kommer det sig att just denne katolske munk lyckades förändra Europas religiösa och politiska karta?

Ofta förknippas Luther med stränghet och askes. Luther på axeln är ett välkänt uttryck. Men stämmer det?  Lutherforskningen har snarare visat att han poängterade det goda livet med vin, sång och världslig kärlek. Luther var till exempel den förste munken som gifte sig.

Martin Luther verkade i en tid av bondeuppror, oro, judehat och kamp mellan furstar och kyrkan om makten. Samtidigt växte humanismen och tekniska förändringar som tryckpressen förändrade möjligheten att såväl sprida som få information.

Luther var en skicklig marknadsförare. Hade han levt idag hade han varit en välkommen gäst i tvsoffor och debattprogram.  Men på 1500-talet var det det skrivna ordet som gällde och Luther blev en av 1500-talets flitigaste skribenter. Många av hans skrifter och brev finns bevarade, inte minst hans korrespondens med antagonisten och humanisten Erasmus av Rotterdam.

Är Martin Luther värd all uppmärksamhet 500 år efter reformationen?  Kan vi använda Luther för att tolka vår egen tid eller är det dags att göra sig av med det lutherska oket?

Programledare Tithi Hahn och Peter Sandberg.

Producent Rigmor Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".