Anna-Maria Blind var den första samen på Dramaten.
Anna-Maria Blind var den första samen på Dramaten. Foto: Privat
Programtips P4

Söndag 19 november: Svenska ikoner: Anna-Maria Blind – den första samen på Dramaten

Kl. 12.03.
Anna-Maria Blind växer upp i en renskötande nomadfamilj högt uppe i fjällvärlden. Men så en dag får hon höra teater på radion. Hon blir helt tagen av alla känslouttryck och börjar drömma om att själv få stå på scenen. Ingen i hennes familj har någonsin varit på teater och förväntar sig att hon ska stanna i byn, gifta sig och hjälpa till med rennäringen. Men dragningen till teatern är stark. Hon har allt emot sig men siktar mot toppen.

- Vi pratade aldrig teater hemma. Inte ens när jag var skådespelare. När jag kom hem varje sommar för att hjälpa till med renarna var det ingen som frågade något om mitt liv, berättar Anna-Maria Blind.

Jenny Israelsson Skoglund, som till vardags jobbar som reporter på Sveriges Radios samiska redaktion, träffar Anna-Maria Blind i hennes föräldrahem i Nordland, Norge. Hon tecknar ett unikt porträtt av en kvinna som mot alla odds gjort resan från sin samiska familj där teater ansågs som synd till Dramaten och Ingmars Bergmans närhet. Anna-Maria vittnar om ett liv som dominerats av både kärleken till teatern och kampen att få vara skådespelare och same.

- Jag kände mig aldrig diskriminerad på Dramaten på grund att jag är same men när jag skulle söka jobb fick jag plötsligt känna på vad det innebar att vara same. En gång fick jag höra att jag var väldigt bra men att jag måste förstå att de inte kunde anställa en lapp, berättar Anna-Maria Blind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista