Bankrånet i Söderhamn. Från övervakningskameran.
1 av 2
Bankrånet i Söderhamn. Från övervakningskameran.
Jaan Norrby med kollegan Jan Ekholm. Foto: Privat
2 av 2
Jaan Norrby med kollegan Jan Ekholm. Foto: Privat
Pressmeddelande 2017-10-31

P4 Dokumentär: Polisen som rånade en bank – här talar han ut för första gången

Polisen Jaan Norrby svek familj, vänner och en hel yrkeskår när han strax före jul 2004 rånade Nordea i Söderhamn. I P4 Dokumentär talar han ut för första gången sedan fängelsetiden. Om sveket, om rånet, om hur allt kunde bli så fel – och om hur livet ser ut i dag, 13 år efter bankrånet. Dokumentären släpps som podd onsdag 1 november och sänds i P4 lördag 4 november.

Det är julrush i Söderhamn och en av ortens poliser åker runt i stan. Plötsligt drar han på sig en rånarluva och åker mot Nordeabanken. Han tar fram ett pistolliknande föremål och går in på banken. Han lämnar den med närmare 700 000 kronor.

Det blir snabbt ett uppmärksammat rån. Men det tar inte lång tid förrän polisen börjar misstänka att rånaren är en av dem. Bakom rånarluvan gömmer sig Jaan Norrby, en av stans poliser. Kort efter rånet tar han upp jakten – på sig själv.

– Det kändes absurt och fullständigt panikartat att veta att det var jag som var det kräk som gjort detta rån och att det nu var jag som jagade mig själv, säger Jaan Norrby.  

En dokumentär av Gustaf Wallinder.

Programmets hemsida: http://sverigesradio.se/p4dokumentar 

Polisen som rånade en bank släpps som podd onsdag 1 november kl. 07 på sverigesradio.se, i Sveriges Radio Play och där poddar finns samt sänds i P4 lördag 4 november kl. 23.07.

 

Pressbilder:

Från bankens övervakningskamera.
 

Jaan Norrby och Jan Ekholm. Foto: Privat

 

För mer information och förhandslyssning, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070 – 684 18 52

Gustaf Wallinder, reporter
gustaf.wallinder@gmail.com
tel. 0706 – 17 55 15

Sofia Kottorp, producent
sofia.kottorp@sverigesradio.se
tel. 0734 – 14 30 44

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista