Programtips P2

Lördag 16 december i P2 Dokumentär: Den stora Sverigeresan

kl. 12.03-13
Åsa Veghed har gjort en musikalisk resa genom Sverige, dykt ner i myllan på platser bortom storstadsregionerna från Skåne till Norrbotten och undersökt musikaliska företeelser kopplat till platser som Höör, Sunne, Skattungbyn, Tobo, Järvsö, Piteå och Jokkmokk.

Gemensamt för de människor och musiker hon mött är lusten att experimentera med utgångspunkt från folkliga traditioner, och ta det några steg längre, vare sig det gäller orgel, kantele, fiol, gitarr, nyckelharpa, kora, sång, rop eller scenkonst.

– Jag är intresserad av att träffa människor som tänker fritt, tänker utanför boxen och som inte har flockbeteende, utan som vill skapa något eget. Gemensamt för de människor och musiker jag mött är lusten att experimentera med fötterna i folkliga traditioner, säger producenten Åsa Veghed.

Medverkande i programmet: Musikerna Sousou Cissoko, Magnus Stinnerbom, Olle Lindvall, Cecilia Österholm, Samantha Ohlanders, Mirja Palo, Gunnar Idenstam, konstnären Leila Nutti, verksamhetsledaren på Eric Sahlström Institutet Hadrian Prett och konserthuschefen på Studio Acusticum Roger Norén.

Utvalda delar av dokumentären har hörts i Klingan under hösten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista