Sukran Kavak
Sukran Kavak Foto: Eva Dalin
Pressmeddelande 2017-11-07

Sukran Kavak nominerad till Stora Journalistpriset

I kategorin Årets berättare har Sveriges Radios Sukran Kavak nominerats för programmet Jag tolkar åt pappa.

Tendens reporter Sukran Kavak och hennes syskon har tolkat för sin pappa så länge hon minns, eftersom han inte kan svenska och inte heller kan skriva och läsa. I dokumentären får vi följa med på sjukhusbesök när hon tolkar åt sin pappa om tumören i hans lever och om prostatan. I mötena med sina syskon försöker hon komma underfund med hur tolkandet har påverkat relationen mellan dem och deras pappa.

Programmet Jag tolkar åt pappa ingår i en Tendensserie om barn som tolkar. Serien visar att väldigt många elever med utländsk bakgrund har stor erfarenhet av att tolka åt sina föräldrar i många känsliga situationer på till exempel sjukhus, socialkontor och på sina egna utvecklingssamtal. Efter programmen hörde hundratals lyssnare av sig med egna erfarenheter och berättelser vilket ledde till fler program. Programmen fick stort genomslag och resulterade i att Socialstyrelsen förtydligade sina riktlinjer till sjukvård och socialtjänst.

– Jag är glad för att det var just det här programmet jag blev nominerad för, det betyder extra mycket för mig, säger Sukran Kavak.

Marie-Jeanette Löfgren, chef för Sveriges Radios dokumentärredaktion:

– Jag är otroligt glad att Sukran Kavak nominerats. Hon är en journalist som konsekvent använder sina egna personliga erfarenheter på ett sätt som lyfter och tydliggör villkoren för så många vars historier sällan hörs.  I programmet Jag tolkar åt pappa lyfter Sukran en dold fråga som har stort allmänintresse och ett tydligt barnperspektiv, något journalistiken ofta saknar.

Juryns motivering:

För att hon med sällsynt varsamhet och intensiv närvaro låter oss förstå barnets utsatthet när det tvingas tolka åt sina föräldrar.

Lyssna på programmet här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista