Farah Abadi, Kalle Zackari Wahlström och Molly Sandén leder Musikhjälpen 2017 från Umeå med start 11 december. Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Farah Abadi, Kalle Zackari Wahlström och Molly Sandén leder Musikhjälpen 2017 från Umeå med start 11 december. Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Pressmeddelande 2017-11-08

Årets programledartrio i Musikhjälpen 2017: Molly Sandén, Kalle Zackari Wahlström och Farah Abadi

I år blir det tre helt nya programledare i Musikhjälpen – artisten Molly Sandén, programledaren Kalle Zackari Wahlström och P3-profilen Farah Abadi. Tillsammans går de den 11 december in i glasburen i Umeå för att uppmärksamma, engagera och samla in pengar till årets tema "Barn är inte till salu” som kommer att belysa världsproblemet med barnsexhandel.

Farah Abadi leder till vardags Relationsradion i P3 och är årets Musikhjälpen-veteran i trion efter att två år i rad haft det ärofyllda uppdraget publikens ambassadör (2015 och 2016).  

– Det känns otroligt spännande men också en ära att få komma tillbaka till glasburen och nu som programledare. Det är ett stort ansvar och jag känner mig hedrad, säger Farah Abadi. Jag hoppas att vi kommer nå ut till alla tittare och lyssnare med årets tema. Det är ett svårt och tungt ämne då det handlar om barn som far illa men också viktigt att uppmärksamma att vi alla, på egen hand men framför allt tillsammans, kan göra världen lite bättre. 

Molly Sandén är kanske mest känd för sin framgångsrika musikkarriär och tre framträdanden i Melodifestivalen, men hon har också erfarenhet som programledare i Lilla Melodifestivalen.  

– Att leda Musikhjälpen är ett väldigt ärofyllt och utmanande uppdrag som jag inte kunde tacka nej till, säger Molly Sandén. Jag ser fram emot att tillsammans med publiken och Kalle och Farah lära mig om årets tema så att vi kan vara med och hjälpa utsatta barn. Barnsexhandeln är något som få vågar prata om men som är ett av vår tids största problem. Brotten sker ofta under radarn så det är väldigt svårt att lokalisera dem. Problematiken behöver komma upp till ytan så människor får kunskap och kan vara mer uppmärksamma.   

Kalle Zackari Wahlström har i flera program på SVT testat olika former av träning, provat på jobbet som idrottslärare och träffat folk som gjort udda livsval. Nu blir det dock en helt annan typ av utmaning. 

– Jag tycker temat känns läskigt men det betyder ju inte att man inte ska prata om det. Tvärtom antagligen, säger Kalle Zackari Wahlström. Jag blir tokig när jag tänker på att det finns barn i världen som far illa. Kan vi, jag, göra nåt för att hjälpa dem måste vi, jag, göra det. Jag tänker att man får göra det man kan och jag ser fram emot att bli en del av jättekraften som Musikhjälpen besitter. Att få stå i mitten av det när det drar igång, träffa alla människor som kommer engagera sig och lära känna Farah och Molly, live inför hela Sverige! 

Musikhjälpen 2017 startar måndag den 11 december. Från glasburen på Rådhustorget i Umeå direktsänder Farah Abadi, Molly Sandén och Kalle Zackari Wahlström 144 timmar i P3 och SVT Play med bland annat livemusik, gäster och fokus på årets tema ”Barn är inte till salu”. Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över, men mörkertalen är enorma och barnen syns knappast i någon statistik. Det rör sig om en växande kriminell miljardindustri. Tabut kring ämnet är stort samtidigt som miljontals barn drabbas och får men för livet. För att belysa och förbättra dessa barns situation väljer Musikhjälpen 2017 att lyfta det som borde vara en självklarhet men inte är det – "Barn är inte till salu”.  

Farah Abadi 
P3-profilen Farah Abadi inledde sin karriär som programledare i den lokala Malmökanalen P3 Din Gata (2012-2014). 2014 debuterade hon som programledare både i tv och P3 när hon ledde barnprogrammet Sommarlov i SVT och det egna programmet P3 med Farah Abadi. Sedan 2015 är Farah programledare för Relationsradion i P3 och har även hunnit med att vara folkets ambassadör under Musikhjälpen 2015 och 2016, programlett Morgonpasset i P3, arbetat för SVT:s Go’kväll och lett den 20-årsjubilerande Världens barn-galan. 
  
Molly Sandén  
Artisten Molly Sandéns låtar har över 100 miljoner lyssningar på Spotify och nu i höst är hon aktuell med singlarna "Rygg mot rygg" och "Utan dig". Hon har släppt två album, tio singlar och deltagit i Melodifestivalen tre gånger. Hon ligger bland annat bakom låtar som "Why am I Crying", "Youniverse" och "Freak", som utsågs till årets låt på QX-galan 2015. Molly har också varit programledare för Lilla Melodifestivalen, representerat Sverige i Junior Eurovison Song Contest med ”Det finaste någon kan få” och dubbat flera filmer till svenska.  

Kalle Zackari Wahlström 
Kalle Zackari Wahlström har blivit hela Sveriges träningskamrat. I flera tv-serier på SVT har han gjort fysisk träning till något för alla. Han ledde under 2014-2016 tre säsonger av SVT-programmet Svett & etikett där han provade olika träningsformer innan han 2016 tog tag i landets skolidrott i SVT:s Gympaläraren. En insats som belönade Kalle med både Kristallen och Svenska Barnidrottspriset. Hösten 2017 är aktuell med tv-serien Kalles sex liv där han träffar människor som valt att leva sina liv utanför samhällets normer. 

Om Musikhjälpen   
Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter en undanskymd humanitär katastrof. Tre programledare bor i en glasbur för att sända radio och tv dygnet runt i sammanlagt 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och personer som engagerar sig i kampen. Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet.  
  
Förra året samlade Musikhjälpen in över 49 miljoner kronor till kampen för att barn i krig ska ha rätt att gå i skolan. Totalt startade 312 000 engagemang och insamlingen leddes av Kodjo Akolor, Josefine Jinder och Pelle Almqvist.  
  
Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen. Musikhjälpen direktsänds i P3 och SVT Play. Stora delar sänds också i SVT2.   

Läs mer om Musikhjälpen 2017 här: www.musikhjälpen.se   


Pressbilder  
Musikhjälpen 2017 – årets programledartrio Farah Abadi, Molly Sandén och Kalle Zackari Wahlström. Foto: Stina Stjernkvist/SVT 

18-åriga Hena från Bangladesh blev lurad in i sexhandeln med löfte om att få jobb som hushållerska. Foto: Farzana Hossen/Save The Children 
   
Turister som köper sex av barn är ett växande problem i takt med att vi reser mer. I Gambia är en del av problematiken att unga pojkar tvingas sälja sex till äldre män och kvinnor i turiststråken. Foto: Seyllou/AFP/TT 

Musikhjälpen 2016 från Örebro. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio   
  

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:   
Per Byman, generalsekreterare Radiohjälpen 
per.byman@svt.se, 073 534 07 77  

Julia Blomberg, projektledare Musikhjälpen, Sveriges Radio 
julia.blomberg@sverigesradio.se, 076 864 07 39 

Pär Nordahl, projektledare Musikhjälpen, SVT 
par.nordahl@svt.se, 070 884 70 70 

Helena Iles, pressansvarig Musikhjälpen  
helena@iles.se, 073 980 52 51  

Tannaz Hashemi, SVT Kommunikation  
tannaz.hashemi@svt.se, 073 712 74 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista