Susanna Mälkki, dirigent
.
1 av 3
Susanna Mälkki, dirigent
. Foto: Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Maestro Jorma Panula utanför sitt hem i Kyrkslätt. Foto: Tuomas Ojala.
2 av 3
Maestro Jorma Panula utanför sitt hem i Kyrkslätt. Foto: Tuomas Ojala.
Esa-Pekka Salonen. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
3 av 3
Esa-Pekka Salonen. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Programtips P2

Lördag 25 november i P2 Dokumentär: Det finska dirigentundret

kl. 12.03-13

Det brukar kallas "det finska dirigentundret", det faktum att Finland har kunnat få fram ovanligt många internationellt erkända dirigenter i förhållande till sin befolkning på 5,5 miljoner, men hur kommer det sig?

Det är en fråga som sysselsatt många länge och den här dokumentären handlar om hur resonemangen går idag.

Vi träffar den idag 87-årige Jorma Panula som sägs vara urfadern till dagens dirigentgenerationer i Finland och pratar om hans hemliga recept för att utbilda så många världsdirigenter som han har gjort under sina drygt 40 år som pedagog.

Den finska musikjournalisten och författaren Vesa Sirén redogör för begreppet finskt musikunder, alltså det fenomen som dirigentundret är en del av.

Dirigenterna Okko Kamu, Susanna Mälkki, Sakari Oramo och Eva Ollikainen berättar om hur en finsk dirigent uppfattas ute i världen,  musikjournalisten Camilla Lundberg berättar hur många svenskar både beundrar och även retar sig på de finska pinnarna och orkestermusikerna Bengt Rosengren, Saara Nisonen Öman och Ingegerd Kierkegaard från Radiosymfonikerna ger sina tankar om de finska dirigenterna.

En P2-dokumentär av Tuomas Ojala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".