The English novelist Kazuo Ishiguro is the 2017 Nobel Literature laureate.
Kazuo Ishiguro nobelpristagare i litteratur 2017 Foto: Evan Agostini
Programtips P1

Måndag 04 december: Radioföljetongen sänder "Never let me go" av nobelpristagaren i litteratur 2017, Kazuo Ishiguro

KL. 11.35 - 12.00 & 19.35 - 20.00
Never let me go handlar om tre barn som växer upp på ett internat i England, avskilda från yttervärlden och med förmyndare omkring sig som låter förstå att de är speciella och utvalda i samhället. Dock får de inte klart för sig vad de är ämnade för förrän långt senare i livet.

Kathy återberättar sin historia när hon är i 30-årsåldern. Då är hon vårdare åt  sina kamrater  från internatet, som alla är organdonatorer. Hon minns den speciella stämning som rådde på skolan, och som svetsade samman eleverna på ett särskilt sätt, men som också gjorde dem sårbara.

Never let me go är en roman om vänskap och empati under mycket speciella förhållanden, likaväl som ett  diskussionsinlägg om kloning och organdonation.

Kazuo Ishiguro får Nobelpriset i litteratur med motiveringen "som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen".

Följetongen ges i 27 delar. Uppläsare är Mirja Turestedt.

Följetongen sändes redan första gången 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".