Karin Rehnqvist. Foto: FredrikSandberg.
Karin Rehnqvist. Foto: FredrikSandberg.
Programtips P2

Söndag 10 december i P2 Dokumentär: Karin Rehnqvists mäktiga rop

kl. 14:00-15:00
Karin Rehnqvist är en av Sveriges främsta tonsättare och Sveriges första kvinnliga professor i komposition. I det här programmet får vi höra om den centrala roll som rösten har i hennes komponerande.

Karin Rehnqvist älskar den mänskliga rösten, i synnerhet den kulande, drillande, nonsensrimmande och kraftfulla kvinnorösten, vid sidan av fågelsång och spontana ljud i naturen.

Sången fanns med ända sedan uppväxten i Småland, och sedan hon utbildat sig till musikpedagog tog den kreativa ådran över i Stans kör. Det var där hon och mannen Hans möttes, i körens galna upptåg ute på stan vid 1980-talets början. Så föddes en tonsättare. Sitt genombrott fick hon 1989 med verket "Puksånger och lockrop" som hon skrev på uppdrag av Rikskonserter och uruppfördes på Falun folkmusikfestival. Sedan dess har det blivit mycket körmusik och flera ensemblestycken.

En P2-dokumentär av Sofia Nyblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".