Tomas von Brömssen och Evin Ahmad. Foto: Pontus Bergman/Sveriges Radio
Tomas von Brömssen och Evin Ahmad. Foto: Pontus Bergman/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2017-12-07

Drama i P1: ”En by när mörkret lagt sig” av Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro

På fredag är det premiär för ”En by när mörkret lagt sig” av årets Nobelpristagare i litteratur, Kazuo Ishiguro.  I rollerna bland andra Tomas von Brömssen och Evin Ahmad. Regi: Frida Röhl. ”En by när mörkret lagt sig” sänds i Drama i P1 fredag 8 december kl. 19.30.

Ishiguros novell ”En by när mörkret lagt sig” är ett koncentrat av hans stora teman: minne och glömska. En man återvänder till en by han en gång bott i, men efter hand blir både han och den som lyssnar osäkra på vart han egentligen har kommit. Ur dunklet framträder okända gestalter som säger sig tydligt minnas honom, och andra som han minns som inte har något minne av honom.

– Det var en intressant uppgift att förmedla den här speciella historien. Är det en dröm eller händer det på riktigt? Håller han på att dö eller är han på ett faktiskt besök i sin hemby? Hur mycket skulle jag demonstrera vad det handlade om i gestaltandet? Eller skulle jag inte demonstrera alls, så att lyssnaren själv får bestämma vad det handlar om? Jag tror att vi hamnade där till slut att jag försökte göra texten så öppen som möjligt. Men säker är jag inte, säger Tomas von Brömssen.

– Det finns en gåtfull David Lynch-stämning i texten, säger Frida Röhl, konstnärlig ledare för Folkteatern i Göteborg som regisserat årets Nobeldrama. Mannen leds genom byn av olika vägvisare mot något som gradvis blir oklart och osäkert.

För 17 år sedan började traditionen att göra en radiodramaföreställning av årets Nobelpristagare i litteratur. Här finns tidigare Nobelpristagare i Sveriges Radio Drama.

Nobeldramat 2017: ”En by när mörkret lagt sig” av Kazuo Ishiguro  
Översättning: Rose-Marie Nielsen 
Med: Tomas von Brömssen, Evin Ahmad, Helmon Salomon, Elisabeth Göransson, Ove Wolf 
Ljudtekniker: Rolf Hilton, Frida Englund 
Originalmusik: Amina Hocine 
Regi: Frida Röhl 
Producenter: Magnus Berg och Dmitri Plax

Pressbild:
Tomas von Brömssen och Evin Ahmad. Foto: Pontus Bergman/Sveriges Radio

För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se 
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista