Finalister till Solistpriset 2018 och P2:s artist 2018-2019.
Finalister till Solistpriset 2018 och P2:s artist 2018-2019. Foto: Micke Grönberg och Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Programtips P2

Torsdag 11 januari i P2 Live: P2:s Artist utses vid Solistpriset 2018

kl 19.03-21.45
Tre begåvade solister har gått vidare till den stora finalen i Kungl. Musikaliska akademiens tävling Solistpriset. Ikväll avgörs det vem som vinner och därmed också blir P2:s Artist 2018–2019. P2:s Sara Norling presenterar konserten som är en direktsändning från Göteborgs konserthus.

Finalisterna Melissa Jacobson Melandia, piano, Irina Serotyuk, accordeon och Amalie Stalheim, cello gör upp om årets solistpris. De kommer att framföra sina valda stycken tillsammans med Göteborgs symfoniker under ledning av dirigent Andreas Hanson. 

– Vi har en rafflande och musikaliskt spännande radioupplevelse att se fram emot, när dessa tre skickliga unga instrumentalister gör upp om segern i Solistpriset – i direktsändning i P2!, säger Maria Eby von Zweigbergk, redaktionschef Sveriges Radio Musik.

Om finalisterna:

Melissa Jacobson-Velandia, piano
Melissa Jacobson-Velandia är en svensk-columbiansk pianist uppvuxen i Nacka utanför Stockholm och bor sedan flera år i Düsseldorf i Tyskland. Hon är utbildad vid bland annat Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Düsseldorf. Melissa är en hängiven kammarmusiker och solist och har framträtt i en lång rad länder runt om i världen.

Irina Serotyuk, accordeon
Irina Serotyuk är en utpräglad solist och kammarmusiker och har nått stor framgång i olika duokonstellationer. Bland annat vann hon kammarmusiktävlingen Ung och lovande tillsammans med en klarinettist. Irina är uppvuxen i Ukraina och har fått sin utbildning i Odessa, Warszawa och vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Amalie Stalheim, cello
Den norska cellisten Amalie Stalheim har etablerat sig i Sverige som en av de mest eftersökta cellisterna just nu. Hon spelar kammarmusik i en mängd olika sammanhang och är bland annat aktuell i en produktion med kammarmusikkonceptet Första Parkett. Amalie är utbildad vid Norges Musikhögskola och Kungliga Musikhögskolans utbildning vid Edsbergs slott.

Om P2:s Artist
Sedan 2014 blir vinnaren av Solistpriset också P2:s Artist under följande två år. P2 spelar in och sänder konserter och gör minst en studioinspelning med P2:s Artist och tillsammans med P2:s beställningsverksgrupp får P2:s Artist beställa och uruppföra minst ett verk. 2016–2017 är fagottisten Sebastian Stevensson P2:s Artist.

Om Solistpriset
Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling, Kungl. Musikaliska akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet. Den totala prissumman är 150 000 kronor och vinnaren tilldelas 100 000 kronor medan andra- och tredjepristagarna får 25 000 kronor vardera.

Utöver att vinnaren blir P2:s Artist i två år, ingår en lång rad prestigefulla uppdrag. En turné arrangerad av Musik i Syd och ett solistframträdande under kommande säsong med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Nytt för 2018 är att vinnaren även blir solist med Malmö Symfoniorkester och får en solistturné med Norrbottens kammarorkester.

Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker, Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik samt från 2018 Malmö Live och Norrbottensmusiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista