Cilla Benkö, Sveriges Radios VD  Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Cilla Benkö, Sveriges Radios VD Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2017-12-27

Cilla Benkö: "Våldet mot kvinnliga journalister ökade 2017"

Under 2017 ökade våldet mot kvinnliga journalister och antalet kvinnliga journalister som dödades ökade markant. Sveriges Radios vd Cilla Benkö skriver om en oroväckande utveckling.

I en nyligen publicerad rapport av International news safety institute, INSI, framträder en mycket oroväckande bild. Under 2017 ökade våldet mot kvinnliga journalister och antalet som blev dödade i tjänst ökade markant. Det sker samtidigt som 2017 var det år då fler kvinnor än någonsin ställde sig upp för att uppmärksamma de systematiska orättvisor och övergrepp som många kvinnor utsätts för. 

68 journalister miste i år livet till följd av att de bara gör sitt jobb – att granska orättvisor och maktmissbruk. Statistik från Unesco visar att totalt 930 journalister mördades mellan 2006 och 2016. Det innebär att det var fjärde dag var en journalist som dödades de senaste tio åren. Det är en ofattbart hög siffra. 

Av de journalister som dödades under 2017 befann sig nästan hälften i länder som inte befinner sig i krig, exempelvis Mexiko, Indien och Malta. Dessutom visar statistiken att 2017 var det år då andelen kvinnor som dödades – 13 procent – var den högsta på åtta år. Det är en negativ utveckling som måste stoppas.

Bakom denna dystra statistik döljer sig också enskilda berättelser om kvinnliga journalister som under 2017 dödades i tjänst. Shifa Gardi, en banbrytande kurdisk journalist; Gauri Lankesh, som de senaste åren hörde till de mest högprofilerade journalisterna i Indien; Miroslava Breach som rapporterade om mord relaterade till Mexikos drogkrig. Och förstås svenska Kim Wall, som jobbade över hela världen och vars liv blev alltför kort. 

Oftast är de drabbade lokala journalister som bor och lever där attackerna har skett. Men även utsända journalister från Sverige drabbas. Ett exempel är när Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios korrespondent i Ryssland, förra året blev attackerad och misshandlad i den ryska delrepubliken Ingusjien. 

Även på hemmaplan ser vi att hoten och attackerna mot journalister ökar. MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, varnade i en rapport tidigare i år för att de ökade hoten och trakasserierna mot enskilda journalister kan få till följd att vissa områden och ämnen avstås från att bevakas och rapporteras om. När detta inträffar blir det ett allvarligt problem för demokratin.

Min förhoppning är att 2018 blir starten på en förändring. Att de goda krafter och initiativ som finns för att göra tillvaron säkrare för journalister – kvinnor som män – vinner mark och ger förutsättningar för ett yrkesutövande utan hot och utan att någon behöver riskera sitt liv.

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista