P3 Historia Cecilia Düringer P3 Sveriges Radio
P3 Historia Cecilia Düringer P3 Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm
Pressmeddelande 2018-01-11

Podden P3 Historia är tillbaka

I dag släpps första avsnittet av nya omgången av P3 Historia, en av Sveriges Radios största poddar. Totalt blir det 26 avsnitt som släpps ett varannan vecka under året. Lyssnarna får bland annat veta mer om Pocahontas, Elisabeth I och Gustav Vasa. Första avsnittet handlar om studenten Sophie Scholl som stod upp mot nazisterna.

P3 Historias prisbelönta berättare Cecilia Düringer leder lyssnarna genom berättelserna om personerna som skapade vår historia – både de kända och de mindre omskrivna i världshistorien. Varje avsnitt av programmet kommenteras också av en historiker som är expert på ämnet.

– Det känns toppen att programmet drar igång igen. Vi är fullproppade med rafflande berättelser som bara väntar på att få komma ut och bli P3 Historia-avsnitt. Det är så många glada och längtande lyssnare som har hört av sig med frågor om när vi ska komma tillbaka, säger historieläraren och programledaren Cecilia Düringer.

Cecilia Düringer fick Stora Radiopriset som Årets rookie 2017 för sitt arbete med P3 Historia. I nya omgången av programmet handlar första avsnittet om studenten Sophie Scholl som tillsammans med motståndsrörelsen Vita rosen stod upp mot det nazistiska barbariet – med livet som insats.

– Det är en viktig och relevant historia om att stå upp för hygglighet och mänsklighet – och det är också en väldigt spännande berättelse, säger Cecilia Düringer.


Exempel på kommande avsnitt från P3 Historia:

  • Sophie Scholl – studenten som kämpade mot Hitler
  • Gustav Vasa – välvillig landsfader eller hänsynslös diktator?
  • Pocahontas – människan bakom myten
  • Djingis Khan – från vildmarken till världsherravälde
  • Elisabeth I – gift med England
  • Alexander den store – gränslös imperiebyggare

 

P3 Historia

P3 Historia djupdyker i berättelserna om personerna som skapade vår historia. Första säsongen drog igång våren 2017 och podden blev snabbt en av Sveriges Radios största. Cecilia Düringer är programmets ciceron, Pablo Leiva Wenger ger berättelserna liv genom ögonblicksbilder och i varje avsnitt medverkar en historiker som ger fördjupad kunskap i ämnet.

P3 Historia har premiär i dag 11 januari, varannan torsdag släpps ett nytt poddavsnitt i Sveriges Radio Play och där poddar finns. P3 Historia sänds i P3 söndagar kl. 20.03.

P3 Historia görs av produktionsbolaget Munck.

Mer om P3 Historia:

http://sverigesradio.se/p3historia  

Pressbild:

Cecilia Düringer Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

För mer information vänligen kontakta

Eva Sahlin, bitr. presschef 
eva.sahlin@sverigesradio.se 
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista