Pressmeddelande 2018-02-06

Sveriges Radios Romanpris söker bokcirklar från Västra Götaland och Halland till lyssnarjuryn

Sveriges Radios Romanpris delas ut den 27 april under Litteraturveckan i P1. Vilken av de nominerade romanerna som ska få priset bestäms av en lyssnarjury. Nu söker Romanpriset bokcirklar från Västsverige som vill läsa böckerna, diskutera dem i radio och utse en vinnare.

– Det unika med Sveriges Radios Romanpris är att det är våra läsande lyssnare som bestämmer vilken roman som ska prisas och nu vill vi få kontakt med bokcirklar i Västra Götalands och Hallands län som vill vara med och utse vinnaren, säger kulturredaktionens Marie Lundström som kommer att hålla i prisutdelningen på Göteborgs stadsbibliotek den 27 april under Litteraturveckan i P1.

Tre bokcirklar kommer att väljas ut och förses med de fyra nominerade romanerna. Varje bokcirkel läser och diskuterar sedan böckerna på sina cirkelträffar. Därefter får en deltagare från respektive cirkel medverka i den slutliga lyssnarjuryn, diskutera de nominerade böckerna i P1 och komma fram till en vinnare, allt under ledning av kulturredaktionens Mina Benaissa i Göteborg.

Amanda Hodzic och bokcirkeln Kapitelslukarklanen från Piteå var med i förra årets lyssnarjury.

– Man ska absolut ta den här chansen att få vara med och utse vinnaren. Det var också spännande att läsa böcker som någon annan hade valt – vi hade nog inte läst de författarna annars. Det har påverkat oss så att vi nu oftare väljer böcker och författare vi inte vet så mycket om till bokcirkeln, säger Amanda Hodzic.

De nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2018 
"Sidonie och Nathalie" av Sigrid Combüchen
"Broder" av Aleksander Motturi 
"Doften av en man" av Agneta Pleijel
"Just nu är jag här" av Isabelle Ståhl

Ansökan: 
Bokcirklar från Västra Götalands eller Hallands län som vill ansöka mejlar några rader om sig själva plus en bild på bokcirkeln till romanpriset@sverigesradio.se senast 20 februari.

Om Sveriges Radios Romanpris 
Sveriges Radio delar varje år ut ett romanpris till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Prissumman är på 30 000 kronor. Det unika med priset är lyssnarjuryn. För andra året i rad består den av representanter från ett antal bokcirklar. Jurymedlemmarna läser de fyra nominerade romanerna, diskuterar dem och utser tillsammans pristagaren. Delar av diskussionerna sänds i radio, i år under ledning av Mina Benaissa.

Litteraturveckan i P1 
Litteraturveckan i P1 den 23-29 april är en hel vecka med läsandet och lyssnarna i fokus. Sveriges Radios Romanpris, Lyrikpris och Novellpris är en del av litteraturveckan och delas ut fredagen den 27 april på Göteborgs stadsbibliotek. Värd för Litteraturveckan i P1 är Marie Lundström.

Pressbilder:

Marie Lundström Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio 

Mina Benaissa Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio


För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista