Pressmeddelande 2018-04-16

P3 Dystopia – en politikpodd med Jack Werner om när det värsta inträffar

Vad händer om kriget kommer? Om vi inte lyckas stoppa den globala uppvärmningen? Eller om ett totalitärt parti tar makten? I podden ”P3 Dystopia” tar journalisterna Jack Werner, Anna Davour och Viktor Hariz reda på vad som händer om det värsta inträffar.

P3 Dystopia är en valsatsning från P3 som visar att saker står på spel. Programmet rör sig i gränslandet mellan vetenskap och filosofi och utreder vår tids stora ödesfrågor.

– P3 Dystopia är storytelling om de största hoten mot vår samtid. Det är tydligt och klart att unga människor i Sverige tar världen och dess utmaningar på allvar och vill engagera sig, men ofta är den journalistik som görs antingen för blodfattig eller för otillgänglig för att den ska visa vägen framåt. Vårt mål har varit att gripa tag i lyssnare med de stora berättelserna och lämna dem med insikten att det handlar om vad de gör härnäst, säger Jack Werner.

Genom att driva de stora problemen till sin spets försöker Jack, Anna och Viktor visa hur våra handlingar idag kan påverka framtiden. Första avsnittet handlar om hur övervakade vi är idag och de konsekvenser massdatalagring kan få i ett snabbt skiftande politiskt landskap.

– Vi hade just gjort klart det avsnittet när nyheten om Cambridge Analyticas datahantering briserade. Det var en slump som liknade en tanke, och vi hoppas att vårt program ska kunna ge en bredare bild av vad din data egentligen betyder för de som vill åt den, säger Jack Werner.

Kommande avsnitt handlar bland annat om vad som händer om kriget kommer till Sverige, hur vi kommer att påverkas av stigande havsnivåer och vad antibiotikaresistensen kan få för konsekvenser.

P3 Dystopia är uppbyggt som ett gemensamt utforskande där engagerande berättelser och filosofiska dilemman vävs samman.

P3 Dystopia har premiär måndag den 16 april i Sveriges Radio Play och där poddar finns. Första avsnittet går att höra på P3 Dystopias hemsida

Pressbild
Jack Werner och Anna Davour. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

För mer information, vänligen kontakta:
Alexander Sjögren, kommunikationsansvarig P3
alexander.sjogren@sverigesradio.se
073-773 53 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista