Roger Wilson, Cecilia Uddén, Palmira Koukkari Mbenga och Henrik Torehammar
Roger Wilson, Cecilia Uddén, Palmira Koukkari Mbenga och Henrik Torehammar Foto: Sveriges Radio
Pressmeddelande 2018-06-28

Hbtq-tema i Sveriges Radio Live på Kulturhuset Stadsteatern – start 30 juli

Den 30:e juli är Sveriges Radio Live tillbaka. Då är temat hbtq och Kulturhuset Stadsteatern förvandlat till Europride House med anledning av Europride som pågår i Stockholm. Cecilia Uddén, Roger Wilson, Henrik Torehammar och Palmira Koukkari Mbenga är några av programledarna på plats. Artisten Christer Lindarw, bågskytten Isaa Sand och EU-parlamentarikerna Malin Björk (V) och Fredrik Federley (C) är några av gästerna.

I direktsändningar och livepoddar handlar det bland annat om hemligt gayliv i Mellanöstern, hbtq-situationen hos Etiopiens unga, bögkultur som gått från underground till folklighet, den svenska queerlitteraturvågen och hbtq-politik i den svenska valrörelsen. 

– Det här är frågor som skär genom hela samhället och olika ämnesområden, från sportvärlden, kulturen och inrikespolitiken till resten av världen. Som hbtq-person kan dina levnadsvillkor vara som natt och dag beroende på var du bor. Därför är det viktigt att uppmärksamma mänskliga rättigheter som tyvärr inte är självklara för alla, säger Anders Backlund som är innehållsansvarig för Sveriges Radio Live.

HÄR ÄR HELA PROGRAMMET PÅ TEMA HBTQ

MÅNDAG 30 JULI  
Kl. 15.00: Radiokorrespondenterna i P1 
Direktsänd talkshow med Cecilia Uddén om gaylivet i Mellanöstern.
Kl. 16.00: P3 Korren – Livesamtal
Palmira Koukkari Mbenga och Simon Rosenqvist tar temperaturen på hbtq-situationen hos Etiopiens unga och lyfter politiska framgångar och bakslag i Brasilien. 

TISDAG 31 JULI
Kl. 14.00: P1 Kultur – Idrottsrörelsen och hbtq – en kärlekshistoria?
Blev vinter-OS en brytpunkt för öppenheten inom sportvärlden? Isaa Sand, bågskytt, Alexander Lundholm, Radiosporten med flera samtalar med Roger Wilson. Livepodd.
Kl. 15.00: Radiokorrespondenterna i P1
Direktsänd talkshow med Cecilia Uddén om gaylivet i Mellanöstern.

ONSDAG 1 AUGUSTI
Kl. 14.00: P1 Kultur – Den svenska queerlitteraturvågen Författarna Joel Mauricio Isabel Ortiz och Sara Lövestam, poeten Yolanda Aurora Bohm Ramirez och förlagschefen Marcus Tallberg med flera diskuterar med programledaren Roger Wilson. Livepodd.
Kl. 15.00: Radiokorrespondenterna i P1
Direktsänd talkshow med Cecilia Uddén om gaylivet i Mellanöstern.
Kl. 16.00: P3 Korren – Livesamtal 
Sverige sjunker i rankning när det gäller hbtq-frågor i ett Europeiskt perspektiv. Palmira Koukkari Mbenga och Simon Rosenqvist samlar ett antal unga röster med rötterna i olika länder för en analys. Dessutom medverkar EU-parlamentarikerna Malin Björk (V) och Fredrick Federley (C).

TORSDAG 2 AUGUSTI
Kl. 14.00: P1 Kultur – När bögkultur blir mainstream
Roger Wilson har bjudit in dragikonen Christer Lindarw för att prata om dragshow som gått från källarklubbar till internationell realityserie. Dessutom handlar det om Melodifestivalen. 
Kl. 15.00: Radiokorrespondenterna i P1
Direktsänd talkshow med Cecilia Uddén om gaylivet i Mellanöstern.
Kl. 16.00: Det politiska spelet – Livepodd 
Henrik Torehammar tar valtemperaturen på de politiska partiernas hbtq-engagemang.

FREDAG 3 AUGUSTI
Kl. 14.00: P1 Kultur – Vem berättar hbtq-världens historia?
Organisationen Unstraight museum vill öppna ett museum för queerhistoria. Nystartade Queerrörelsens arkiv och bibliotek samlar in litteratur och historiska dokument. Och The Swedish Archive for Queer Moving Images samlar in den queera rörliga bildens historia. Programledare Roger Wilson.
Kl. 16.00: P3 Korren – Livesamtal 
Palmira Koukkari Mbenga, Simon Rosenqvist och gäster. Suzanne Larsdotter, RFSU, pratar om varför det anses statusfyllt att supa som en kille om du är tjej och gillar tjejer. Dessutom kommer Fredrik ”Fab Freddie” Svensson, som sidkickade i Melodifestivalen.

Mer detaljerat program finns på: http://sverigesradio.se/live 

Pressbild:

Roger Wilson, Cecilia Uddén, Palmira Koukkari Mbenga och Henrik Torehammar. Foto: Sveriges Radio

För mer information, vänligen kontakta:

Anders Backlund, ansvarig Sveriges Radio Live
anders.backlund@sverigesradio.se 
08–784 17 91

Eva Sahlin, bitr. presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
070–684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".