Ola Larsmo Foto Mia Gerdin SR
1 av 4
Ola Larsmo Foto Mia Gerdin SR
Johan Rabaeus läser Lärkan av Dezső Kosztolányi
2 av 4
Johan Rabaeus foto Mattias Ahlm
Swede Hollow cirka 1910.
3 av 4
Swede Hollow cirka 1910. Foto: Minnesota Historical Society
Swede Hollow, St Paul, Minnesota
4 av 4
Swede Hollow 2018 Foto: Ola Larsmo
Programtips P1

14 augusti 2018. Radioföljetongen Swede Hollow av Ola Larsmo i uppläsning av Johan Rabaeus.

Kl. 11:35 & 19:35

Familjen Klar utvandrar från Sverige 1897 och hamnar i Swede Hollow, en dalsänka i Saint Paul, Minnesota. Därifrån visar det sig svårt att komma upp.

Den svenska emigrantfamiljen Klar lyckas inte få fäste i New York. De övertalas att ta sig vidare inåt landet till dalsänkan Swede Hollow i St Paul, Minnesota. Där är lätt att få plats, det är bara att bosätta sig i något av de hus som står tomma.

Men den amerikanska drömmen är inte rosenröd för alla. Livet i Svenska Dalen är hårt och smutsigt, och det visar sig inte vara särskilt enkelt att ta sig upp.

Johan Rabaeus är en av Sveriges mest kända skådespelare. Tillsammans med producent Thomas Lunderquist har han tidigare gjort radioföljetonger av Ian McEwans Hetta och Dezső Kostolányis Lärkan.

Ola Larsmo är kulturjournalist, samhällsdebattör och författare med mer än tjugo titlar på sitt samvete. Han har tidigare varit redaktör för Bonniers Litterära Magasin och ordförande i Svenska Pen.

Musiken är specialskriven av Sebastian Bergström. Producent är Thomas Lunderquist.

Bilder:

Författaren Ola Larsmo. Foto: Mia Gerdin Sveriges Radio

Skådespelaren Johan Rabaeus. Foto: Mattias Ahlm Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista