Pressmeddelande 2018-10-10

Nu är det dags att utse vinnaren av Barnradions bokpris 2018

Barnradions bokpris är ett unikt pris och radioprogram där 9-12-åringar själva läser, diskuterar och utser vinnaren. Årets nominerade författare är Linda Skugge, Jenny Jägerfeld, Jonatan Järvi, Nina Ivarsson samt Jessica Bab Bonde och Peter Bergting. I år tar de nominerade böckerna upp starka ämnen som mobbning, psykisk ohälsa, skam, avundsjuka och främlingsfientlighet. Vinnaren av Barnradions bokpris 2018 avslöjas i sändningen söndag 4 november kl 12.03 i P4.

De som kommer att utse vinnaren av Barnradions bokpris 2018 är fem elever från Rosengårdsskolan i Malmö: Jasmine Al-Kritty, Fatema Ibrahim, Zajnab Al Haoura Abdul, Una Music och Shuaib Aden. Årets nominerade titlar tar upp starka ämnen som går från främlingsfientlighet, till skam och psykisk ohälsa vilket öppnade upp till många diskussioner i programmen.

– Barnen har tacklat ämnena väldigt bra, säger programledaren Manuel Cubas. Erfarenheten vi har i programmet är att barn älskar svåra ämnen. Gemensamt för årets böcker är att författarna litar på barnens förmåga att hantera svåra frågor. Att barn är starka. Det är viktigt att barn lär sig att visa empati och även förståelse för att det är långt ifrån alla människor som lever lyckliga liv.

Under läslovet vecka 44 så sänds Barnradions bokpris varje vardag måndag 29 oktober - fredag 2 november kl 10.03 i P4. Varje program fokuserar på en av böckerna. Vinnaren avslöjas i den stora finalen av programmet som sänds söndagen 4 november kl 12.03.

Nominerade titlar till Barnradions bokpris 2018

“Comedy queen” av Jenny Jägerfeld 
Sasha är 12 år och hennes mamma har precis tagit livet av sig. För att klara av vardagen och sorgen har Sasha gjort en lista, en lista på saker som gör att hon inte ska bli som sin mamma. Det starkt genomgående temat är psykisk ohälsa och hur sorg kan hanteras på olika sätt. Boken tar upp ämnen som sorg, saknad, vänskap, föräldraskap, psykisk ohälsa, humor och döden.

“Pojken i paddan och jag” av Jonatan Järvi 
Valle blir mobbad i skolan och skäms för det både i skolan och hemma. Han har blåmärken efter att ha blivit slagen som han döljer som han inte vill att mamma och pappa ska se. Skam kring mobbning är ett starkt genomgående tema. Boken tar upp ämnen som mobbning, utanförskap, vänskap, familj och skam.

“Vi kommer snart hem igen” av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting 
Serieroman med sex olika vittnesmål från barn om förintelsen. Varje kapitel i boken handlar om Tobias, Livia, Selma, Susanna, Emerich eller Elisabeth. I kapitlen får läsaren följa deras liv under andra världskriget och se hur deras livsglädje byts ut till skräck och kamp för att överleva. Boken tar upp ämnen som flykt, krig, antisemitism, främlingsfientlighet, familj, vänskap, sorg, död.

“Ella och youtube-paniken” av Linda Skugge 
I “Ella och youtube-paniken” får läsaren följa Ellas dröm om att bli youtube-stjärna, det stora ansvar hon får ta hemma, hur ny och gammal vänskap påverkar varandra och att gå sin egen väg. Boken tar upp ämnen som vänskap, familj, kändisskap, avundsjuka, föräldraskap, gå sin egen väg, ny och gammal vänskap.

“Risulven” av Nina Ivarsson 
Läsaren får en inblick i 12-årige Pärs vardag från hans perspektiv som skildras på ett smärtsamt och ärligt sätt. Pärs mamma Sonjas oförmåga att ta hand om honom på grund av sitt missbruk leder till att Pär måste ta hand om allt. Boken tar upp ämnen som ensamhet, att bli sviken, att våga lita på andra, vänskap, utanförskap, mobbning (framförallt maktspelet för att inte bli den som blir utsatt).

Om Barnradions bokpris 
Barnradions bokpris är Barnradion Sveriges Radios och Utbildningsradions pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Förlagan till Barnradions bokpris var Barnens Romanpris som delades ut mellan 2010-2015.  

Barnradions bokpris är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker som vänder sig till 9-12-åringar. Årets böcker är utgivna mellan juni 2017 och juni 2018. Prissumman är 30 000 kr.

Förra årets vinnare var “Ylvania – Sagan om ljusbäraren” av Ylva Hällen med illustrationer av Marcus Gunnar Pettersson.

 

Pressbilder

Barnradions bokpris 2018. Juryn från Rosengårdsskolan i Malmö: Jasmine Hl-Kritty, Fatme Ibrahim, Zajnab Hawra, Una Music och Shuaib Aden. Fotograf: Julia Lindemalm.

Barnradions bokpris-jury med de nominerade böckerna: Vi kommer snart hem igen, Risulven, Ella och Youtube-paniken, Comedy queen , Pojken i paddan och jag. Fotograf: Julia Lindemalm.

Nominerade böcker till Barnradions bokpris 2018: Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting, Risulven av Nina Ivarsson, Ella och Youtube-paniken, Comedy queen av Jenny Jägerfeld och Pojken i paddan och jag av Jonatan Järvi. Fotograf: Julia Lindemalm.

Manuel Cubas, programledare Barnradions bokpris. Foto: Alexander Donka.

Pressbil

 

För mer information, vänligen kontakta:

Manuel Cubas, programledare Barnradions bokpris 
manuel@cubas.se   
076-339 12 71

Maria Lekteus, kommunikationsansvarig Barnradion 
maria.lekteus@sverigesradio.se 
073-712 32 21 

Maria Almström, pressansvarig Utbildningsradion 
maria.almstrom@ur.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista