Programtips P2

Söndag 16 december i P2 Dokumentär: Överlevarkören i skolan

kl. 14.00-15.00
Går det att få tonåringar att ta in Förintelsens fasansfulla historia med hjälp av musik? Ja, anser musikläraren Lena Björk Franzén som har gjort ett pedagogiskt instrument av Jiddischkören.

Jiddischkören består bland andra av flera som överlevde Nazitysklands fasor.

- I Jiddischkören är det faktiskt flera som har suttit i läger och som har den historien med sig, i sitt bagage, och då tänkte jag att "det här får inte gå ur tiden utan att den nya generationen får möta de här människorna, ställa sina frågor till dem, se att det är en riktig människa som berättar. Då får det en stor genomslagskraft", säger Lena Björk Franzén som är musiklärare vid Stockholms internationella Montessoriskola.

Följ med Eva Sjöstrand från programmet Lördagsmorgon i P2 på en stark resa i tid och rum.

Hör Elisabeth Kischinowsky Masur som när hon fyllde 17 år i Auschwitz firades av sina kamrater med en extra portion bröd - den finaste present hon kunde få. Hör körens Julianna Weiss, Judith Gemler Axelsson, Marianne Bloch, Katrin Goldstein Kyaga och Arkadij Souris berätta och körens Helga Wikström diskutera med tonåringarna Klara Lindström, Amanda Andersson, Frida Mattsson Johansson, Sol Caballero och Nicholas Nilsson.