Pressmeddelande 2019-04-25

Mirja Unge är ny programledare i den kommande säsongen av Allvarligt talat i P1

Publikens frågor om livet har besvarats av kända författare i Allvarligt talat i P1 i över ett årtionde, med Kristina Lugn som den absolut första. I sommar är Mirja Unge en av de nya författare som går publiken till mötes då det gäller personligt ställda existentiella frågor. Hon kommer att dela på programledarposten med Bob Hansson, som gör sin femte säsong.

Allvarligt talat är ett  program som bygger på lyssnarnas frågor. Frågor som kan handla om livet, vardagen, sorgen, sammanhang man funderar över, udda frågor som kan tyckas svåra att hitta svar på.

I årets Allvarligt talat är författaren Mirja Unge ny programvärd.

–Jag tror jag önskar mig frågor som gör mig nyfiken på den som frågar, frågor som blottar något och som sätter igång tankarna i mig. Jag tänker att jag kommer svara utifrån den jag är som dramatiker och författare och som människa helt enkelt. Sen är jag nog ingen som ger ett bestämt svar på saker utan snarare funderar kring frågan och kanske hittar flera svar och nya frågor, säger Mirja Unge.

Mirja Unge är uppvuxen i Hälsingland.  Hon berättat att ”hon ville bli poet egentligen men har skrivit det mesta utom lyrik”. Hon debuterade 1998 med romanen Det var ur munnarna orden kom. Sen dess har hon skrivit fler romaner, noveller, en barnbok och pjäser bland annat för Göteborgs stadsteater. Hennes senaste romanen är Jag går och lever (2018).

Mirja Unge är programvärdspar tillsammans med poeten och författaren Bob Hansson, som gör sin femte säsong med programmet.

Allvarligt talat börjar sändas efter midsommar men redan nu önskar programmet frågor som sommarens programvärdar ska besvara sänds till adressen allvarligttalat@sverigesradio.se

Programmet har tidigare letts av bland andra Kristina Lugn, Märta Tikkanen, PO Enquist, Lena Andersson, Horace Engdahl, David Lagercrantz och Marianne Lindberg de Geer.

Allvarligt talat kommer att sändas under åtta fredagar, klockan 14.30, från och med den 28 juni i P1. Du kan lyssna på eller ladda ner tidigare avsnitt på webben, i appen Sveriges Radio Play eller i andra poddappar.

Pressbilder:
Foto: Mirja Unge
Fotograf, Alexander Donka

Foto: Bob Hansson och Mirja Unge
Fotograf, Alexander Donka

För mer information, vänligen kontakta: 

Susanna Einerstam, producent
0702-406 68 68
susanna.einerstam@sverigesradio.se

Ulrika Salander, kommunikationsansvarig P1
073-77 354 10
ulrika.salander@sverigesradio.se