Pressmeddelande 2019-06-27

De nya daglönarna– verkligheten bakom den växande gigekonomin

Idag går det att via en app enkelt få hjälp av en annan privatperson med att bära en tung soffa eller hämta ditt trädgårdsris. Lönedumpning, säger facket och Skatteverket menar att en ny svart ekonomi brer ut sig. Den kallas gig-ekonomi, ett nytt system där tjänster snabbt utannonseras med hjälp av digitala plattformar. I sex delar undersöker Sveriges Radio fenomenet och provar på att jobba som giggare. “De nya daglönarna” börjar sändas i P1 tisdag 2 juli.

–Jag blev förvånad över hur lätt det var att bli giggare. Men det var betydligt svårare att få ut en rimlig timlön efter att företagen har tagit sina förmedlingsavgifter, vägtullarna har betalats och skatterna lagts undan, säger reporter Oskar Lodin, som testade att jobba inom gig-ekonomin.

I reportageserien möter lyssnarna “giggare” och människor som beställer tjänsterna och ser vad som händer i mötet med dem. Vi får en bakgrund till hur gigekonomin har uppstått och hur den fungerar. Men hur är det med trygghet och lön? Och vad säger politikerna om den nya arbetsmarknad som vuxit fram?

Den nya daglönarna startar tisdag 2 juli kl. 14.30 i P1, med repris lördagar kl. 09.30. Samtliga program publiceras vid samma tid i Sveriges Radio Play. Anna Frey och Oskar Lodin är programledare och reportrar för serien.

Pressbilder: Anna Frey och Oskar Lodin, Foto: Foto: Micke Grönbergm Sveriges Radio

Bild 1

Bild 2

För ytterligare information, kontakta:

Anna Iversen, t.f. redaktionschef SMTRADIO

070-519 74 73

anna.iversen@smtradio.se

Ulrika Salander, kommunikationsansvarig P1

073-773 54 10

ulrika.salander@sverigesradio.se