Lördag 27 juli i Naturmorgon i P1: Fäbodar, fjällkor och framtiden

Kl 06.10.

Naturmorgon sänder från Norra Risbergets fäbod i västra Dalarna. Är fäbodarna kanske en bruksanvisning för morgondagens hållbara sätt att få mat på bordet? Programledare är Mats Ottosson.

Fäbodar och fjällkor. Där har ni ämnet när Naturmorgon åker till Norra Risberget i västra Dalarna. Samt ett tredje F.  F som i framtiden. Fäbodarna är nämligen inte ett bortklingande kulturarv utan en bruksanvisning för morgondagens hållbara sätt att få mat på bordet, menar våra gäster.

Förutom Perjos Lars Halvarsson och Anna Fredriksson som driver Norra Risbergets fäbod deltar snickaren och fäbodbrukaren Malin Johansson samt landsbygdsvisionären Thorsten Laxvik. Dessutom tar naturvårdsexperten Jan Bengtsson med oss på en vandring i artrika, betade utmarksskogar och Jennie Tiderman-Österberg prov-kular landskapet runt Norra Risberget. För vallmusik är en duett med själva terrängen, menar hon.

Vi hoppas också att smålommarna i den närliggande tjärnen vill vara med i sändningen, men det törs vi inte lova bestämt.

Mats Ottosson är programledare, och Maria Viklands fältreporter.