Pressmeddelande från Sveriges Radio 2020-03-09

Premiär för P3:s nya poddsatsning – P3 ID

Den 9 mars lanseras P3 ID, en ny exklusiv storytelling-podd och ett syskon till P3 Dokumentär, P3 Dystopia och P3 Historia. I serien skildras vår tids mest spännande och inflytelserika personer. På premiärdagen släpps två avsnitt om några av den senaste tidens mest omtalade personer; entreprenören Elon Musk och skådespelerskan och numera före detta kungligheten Meghan Markle, som precis lämnat det brittiska kungahuset.

I P3:s nya poddsatsning P3 ID kommer lyssnaren att få höra berättelserna om kända och mytomspunna personer som på ett eller annat sätt gjort ett avtryck i den tid vi lever nu. Det kan handla om en ikonisk idrottsstjärna, en mäktig världsledare, eller en nydanande entreprenör. Genom dessa storslagna människoöden görs samtidigt en fördjupning i vår tids mest brännande frågor.

– P3 har skapat Sveriges mest populära poddar under många år och det är något vi kommer att fortsätta med. Våra poddar har en distinkt berättarteknik som kommer att göra de här porträtten av ikoniska personer till en spännande lyssnarupplevelse, säger kanalansvarig för P3, Caroline Pouron.

Programledare för P3 ID är Vendela Lundberg, en bekant röst för lyssnarna och en av skaparna bakom den hyllade podden P3 Musikdokumentär.

– Det ska bli fantastiskt kul att gå på djupet kring alla de här personerna som på ett eller annat sätt har en slags personkult kring sig. De är vad man brukar kalla för “larger than life”. Tanken med den nya podden är att ge lyssnarna en snygg, smart och spännande berättelse, som ger samma känsla som när man har läst ett riktigt bra reportage. Vi är radions motsvarighet till en lyxig biografihylla, säger Vendela Lundberg.

På premiärdagen 9 mars släpper P3 ID inte bara ett, utan två avsnitt. Det första avsnittet speglar den världskände entreprenören Elon Musk som har revolutionerat rymdindustrin med privata rymdresor och ligger bakom elbil-jätten Tesla. Hör bland annat den svenska astronauten Christer Fuglesang berätta om visionären som vill kolonisera Mars och operera in chip i människors hjärnor.

Det andra avsnittet handlar om skådespelerskan Meghan Markle som gifte sig med den engelske prinsen Harry och blev hertiginna av Sussex, för att bara 18 månader senare vilja lämna kungahuset och Storbritannien. Journalisten och hovexperten Ebba von Sydow berättar om en monarki i kris, och en nation där det i efterspelet av Brexit pågår ett kulturkrig mellan det gamla och det nya.

Med start måndag den 9 mars släpper P3 ID ett nytt avsnitt varannan måndag hela våren. Programmet görs av produktionsbolaget OLGA för Sveriges Radio. Podden hittas i Sveriges Radio Play-appen, på webben och där poddar finns.

Pressbilder

P3 ID redaktionen med programledaren Vendela

Foto: Mio Sallanto

https://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/2938/27029e62-b5c8-4b9c-970f-fc0243969d07.jpg

https://sverigesradio.se/Diverse/AppData/Isidor/Files/2938/6b5715d7-cf47-45c1-a54b-34b2928e38b9.jpg

För vidare information, vänligen kontakta:

Axel Winqvist, Producent 
axel@studioolga.se

Nor Toma, Kommunikationspartner
Nor.Toma@sverigesradio.se