Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vi ger dig de snabba nyheterna, dagens snackisar och spännande personer – och givetvis natur, trädgård,..
1 av 2
Andreas T Olsson Foto: SR
2 av 2
Andreas T Olsson tänker inte på Carl von Linné. Foto & montage: Ulf Michal

Jag tänker inte på Linné

- en underhållande kulturhistoria i tolv delar med Andreas T Olsson.
Sänds i Cappuccino måndagar ca 11.40 med repris onsdagar 17.15.

I år talar alla om Linné. Det är omöjligt att missa att det är 300 år sedan han föddes. Överallt fylls massa medialt utrymme med Linné, Linné och åter Linné. Men i den här programserien kommer Andreas T Olsson att tänka om och tänka på dem som vi kunde ha tänkt på istället, som vi kunde ha firat istället.

Följ med på en underhållande resa i de fotspår som inte tillhör Linné!

Program 1, 1 oktober: Ingen talar om Leonhard Euler
Matematikern Leonhard Euler är årsbarn med Linné och denne 300-åring kan man verkligen räkna med. Königsbergs sju broar medverkar också.
Intresserad av Euler?
Euleråret:

Program 2, 8 oktober: I Lilleputtarnas rike
1457 omnämns för första gången sporten golf. Vi firar 550 årsminnet av det och försöker reda ut vad golf egentligen är – vid sidan av en vacker promenad fördärvad av idel nederlag.
Intresserad av golf?

Program 3, 15 oktober: Visst vill ni se en stjärna...?
För 100 år sedan föddes den beundrade och bespottade Zarah Leander. På Folkoperan i Stockholm har man just haft premiär på en nyskriven opera om Zarah och nazismen. 
Intresserad av Zarah Leander?

Program 4, 22 oktober: Alltid redo
Britterna Robert Baden-Powell, scoutrörelsens grundare, och Edward Elgar, kompositör, fyller båda 150 år i år. Det firar vi med pomp and circumstances! Är du redo?
Intresserad av britterna?

Program 5, 29 oktober: Det var som sjuttio!
Vi hyllar en massa nästan onödigt fräscha sjuttioåringar (Svante Thuresson t.ex!). Vi skänker också en tanke till Monica Z, Cornelis och Fred Åkerström – som skulle ha blivit sjuttio i år.
Intresserad som sjuttio?

Program 6, 5 november: Rum för Rumi
För 800 år sedan föddes den persiske poeten och mystikern Rumi, som haft och har ett oerhört inflytande på litteratur och tro. Unesco har utnämnt 2007 till Rumiåret – du kommer förstås varför!

Program 7, 12 november: Uppdiktad engelsman
Kommer du ihåg den vackra dikten i Fyra bröllop och en begravning? Den skrevs av den excentriske W. H. Auden, som föddes för 100 år sedan.

Program 8, 19 november: Knappast “Many years from now”…
I år det 40 år sedan The Beatles spelade in sitt klassiska album Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band. På den plattan finns bl.a. ”When I’m Sixty-Four”. Så vi tar tillfället i akt att hylla en massa 64-åringar – från Mick Jagger till Berit Carlberg.

Program 9, 26 november: Förutfattade meningar
Astrid Lingren 100 år i all ära, men vi fästar fokus på två jubilerande författare med anknytning till Bohuslän: Emelie Flygare-Carlén (200 år) och Gunnar Ekelöf (100 år). Flygare-Carléns koppling till Bohuslän är självklar, men Ekelöf? Ja, lyssna och lär!

Program 10, 3 december: En Mona Lisa för själen
För 500 år sedan färdigställde Leonardo da Vinci det som skulle bli världens mest berömda målning, Mona Lisa. Men vem var Mona Lisa egentligen? Och ler honom verkligen?

Program 11, 10 december: Och så tar vi oss en kaka till!
Programserien börjar närma sig sitt slut och jag tvingas inse att det är en massa vi inte kommer att hinna med att hylla. I detta program blir det en massa godbitar i rasande tempo: Harvard University, Strindbergs drömspel, en slitstark råttfälla och Jan Malmsjö.

Program 12, 17 december: Vad blir det för år nästa år?
Så lägger vi då 2007 till handlingarna och kan konstatera att det – trots denna programserie – blev ett år i Linnés anda. Vad blir det då för jubileum nästa år? Jag ger förslag på lämpliga festföremål: Bohuslän blev svenskt för 350 år sedan, Selma Lagerlöf 150 år, Nils Poppe 100 år, Ebba Lindquist 100 år…


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".