Humor förlänger livet

Humor nyttigt för hälsan

Ett glatt liv är ett långt liv. Det menar holländska forskare som kommit fram till att lyckliga lever längre än deppiga. Forskarlaget har sammanställt ett 30-tal studier om lycka och skrattandes effekter på vår hälsa. Resultatet blev att den med en positiv inställning till livet lever i upp till tio år längre än den som ser glaset som halvtomt.

Enligt Dan Hasson som forskar om humor på Karolinska Institutet innebär humor och lycka en lång rad fördelar för vår hälsa. Däremot menar han att det fortfarande är oklart om vi verkligen lever längre.

-Det kan vara så, men det finns också studier som tyder på att lyckliga lever kortare. Det har att göra med att livsnjutare ofta dricker och röker och lever mer ohälsosamt.

Det som är helt klarlagt är att humor och skratt minskar smärta, och mycket tyder på att de med vissa dödliga sjukdomar överlever längre om de har förmåga att se det roliga i olika situationer. Bättre immunförsvar, lättare att hantera stress och bättre på att lösa problem är andra fördelar som den lycklige lottas med.

En glad nyhet för surpuppan som vill bli hälsosammare är att det går att skapa sin egen lycka.

-Studier visar att en god gärning som att hjälpa grannens barn med läxan ökar lyckan mer än en rolig festkväll med kompisarna, säger Dan Hasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista