Ur filmen "Wall-E"

Filmtajm-"Wall-E"

I den här filmen för alla åldrar har Jorden är övergivits på grund av smuts och miljöförstöring. Kvar finns endast fabriksroboten Wall-E som är en skrotpaketeringsmaskin med larvfötter och kikarsikte till ögon.

I hela 700 år har han jobbat med skrotet sedan människorna for ut i rymden. Den enda kompisen har varit en kackerlacka och videon med den romantiska filmen ”Hello Dolly” från 1969 som han spelar om och om igen.

När människornas fina, vita robot i formen av ett mansstort ägg och lysande blå ögon kommer blir Wall-E bedårad. Men så fort hon – Eva – fått en planta av Wall-E i present blir hon återkallad av människorna som letar efter nytt liv på jorden.

Wall-E hakar på rymdfarkosten och bringar stor oreda på rymdstationen ...

Ben Burtt är ljudansvarig för filmen. På besök i Sverige berättade han att hans favorit är en liten städmaskin som hänger Wall-E i hasorna på rymdstationen för att ständigt sopa bort hans lerspår. Maskinens ljud bär spår av såväl Burtt som hans rakapparat.

Enligt producenten Jim Morris tvingades filmmakarna tänka mycket mer i bilder och bio än i tidigare filmen eftersom replikerna i ”Wall-E” till stor del består av ljud – ett eldorado för ljudälskare alltså, vilket vår recensent Catarina Berggrén är.

Filmen får fyra P4-antenner av fem möjliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".