SVALBARD 20080624 Longyearbyen. Norsk huvudort med ca 1200 invånare på Spetsbergen, Svalbard. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX

Nyfiken på: Zandra från Uddevalla som flyttade till Svalbard

Som ung vill man ofta ut i stora vida världen, men att styra kosan norrut är inte lika vanligt. Zandra Zaddewasser som är uppväxt i Uddevalla har Svalbard som ny hemort sedan sju år tillbaka. I dagens nyfiken på så pratade vi med Zandra om hur det är att bo där, och vad det är som fått henne att stanna kvar.

Zandra flyttade till Svalbard för sju år sedan tillsammans med sin kille Daniel. Därefter blev de kvar, och för tre år sedan fick de dottern Agnes. Zandra arbetar som restaurangchef och Daniel som kock på ett hotell i byn Longyearbyen, där de också bor. Paret stortrivs på Svalbard.

- Alla är så positiva, och här kan man vara sig själv, säger Zandra.

Det enda negativa är att folk bara stannar tillfälligt.  Medeltiden man bor på Svalbard är två tre år, och enligt Zandra så är det jobbigt med ständiga uppbrott.

Trots att de trivs bra så planerar de att flytta hem när Agnes ska börja skolan.
- Hon ska få gå i skola och ha barndomskompisar hos sig, så att hon slipper det där med att folk kommer och går hela tiden. Men vi får se, för vi trivs ju så himla bra, säger Zandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".