FOTO: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Ballongmage- ett stort problem för många

Känner du igen följande? Du vaknar på morgonen, magen är helt platt, men ju mer av dagen som går desto med växer magen, den bubblar och du kanske behöver springa på toaletten, eller så går du alldeles för sällan. Då kan du ha så kallad ballongmage. Det sägs att 7 av 10 kvinnor har problem med irriterad tarm. Därför ringde vi upp Henrik Sjövall, mag och tarmprofessor på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

 


- Huvudproblemet med funktionella magbesvär är den väldiga oron som folk har. Många cirkulerar runt i sjukvården utan att få någon diagnos, och många oroar sig för tumörer. Men, tumörer gör inte ont, så gasbesvär och smärta är inte symptom på tumörer i tarmen. Har man däremot blödningar från tarmen så ska man söka läkare, eller om man har oklar blodbrist, säger Henrik Sjövall, mag och tarmprofessor på Sahlgrenska universitetssjukhuset. 

Om man har problem så kan man testa att äta på regelbundna tider, att äta små måltider, och inte äta för mycket fibrer, säger Henrik Sjövall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".