1 av 2
Beate Johansson drabbades av bröstcancer för 27 år sedan
2 av 2
Kvinna opererad för bröstcancer

Tema bröstcancer

Varje dag insjuknar mellan 15-20kvinnor i bröstcancer i Sverige. Bröstcancer drabbar framför allt medelålders och äldre kvinnor, men chansen att bli botad har ökat senaste årtiondena.
Dagens program ägnade vi åt att prata om bröstcancer. Susanne Ottosson som är specialist i onkologi på Sahlgrenska sjukhuset var med och svarade på våra och lyssnarnas frågor om bröstcancer.

På plats i studion var också Beate Johansson. Hon drabbades av bröstcancer för 27 år sedan, och arbetar numera som ordförande i bröstcancerföreningen Emillia.

Vi pratade också om vikten att se snygg ut trots att man kanske har tappat håret, ögonbryn, vikt etc. Birigit Eneqvist håller kurser i "look good feel better". Målsättningen är att ge cancersjuka kvinnor ökat självförtroende och större välbefinnande i en svår livssituation.

Forskningen om bröstcancer är självklart viktig för att få fram bra behandlingar för patienterna, och också hitta orsaken till varför vissa drabbas. Ingrid Hedenfalk är cancerforskare från Lund och forskar i ärftlig bröstcancer. I dagens program pratade hon om hur långt forskningen har kommit, och om ärftlig bröstcancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".