Konsumentpanelen om presentkort

Julen närmar sig med stormsteg, och många kanske tänker sig att ge bort ett presentkort. Vad ska man då tänka på? I dag gav vår konsumentrådgivare svar på denna och andra frågor från våra lyssnare. 

Tips vid köp av presentkort:
" Vänta inte för länge med att använda ett presentkort eller tillgodokvitto. Det kan bli värdelöst, till exempel om affären går i konkurs.

Ett presentkort eller tillgodokvitto gäller i tio år om det inte står något annat på det. Om det står en kortare tid på presentkortet eller tillgodokvittot gäller i regel den. Du bör i så fall använda presentkortet eller kvittot inom den tid som är angiven.

Om butiken upphör, går i konkurs eller byter ägare kan du knappast utnyttja ditt tillgodohavande. Byter butiken ägare gäller presentkortet eller tillgodokvittot i allmänhet endast om det finns en överenskommelse mellan den gamla och nya ägaren om att överta sådana förpliktelser mot kunderna.

Du kan vanligtvis inte lösa in presentkort eller tillgodokvitton i pengar, och inte heller få kontanter i växel om du handlar för mindre än vad du har till godo." Så för säkerhets skull: Spara inte presentkort eller tillgodokvitton för länge!

Källa: Konsumentverket