Första advent på söndag

Varför firar vi advent egentligen?

 På söndag är det första advent, och i de flesta svenska hemmen pyntas det i helgen. Men det är ju egentligen inte pyntandet och glöggdrickandet som är anledningen till att vi från början firar advent.
- Första advent är först och främst kyrkans nyår. Sedan är adventstid en fastetid, och förberdelse för att fira jul,  säger Josefine Sävenstrand kyrkoherde i Uddevalla församling.

Advent

Advent kommer av latinets adventus (Domini) som betyder (Herrens) ankomst. Sina historiska rötter har adventsfirandet i julfastan, en fasteperiod som speglade påskfastan och i likhet med denna var 40 dagar lång och därmed omfattade sex söndagar. Denna spegling av påskfastan lever kvar i att Jesu intåg i Jerusalem utgör predikounderlag såväl den första söndagen i advent som på Palmsöndagen. Traditionellt i kyrkan är advent alltså en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul. Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista