Marie Lindbergs goda äpplekaka

Marie Lindbergs goda kaka

När Cappuccino sände från Dates replokal, så bjöd Marie Lindberg på en underbart god kaka. Här kommer receptet!

Äppelkaka med vaniljkräm - allt i ett 8-10 bitar

Botten och täcke
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
175 gr smör
2 ägg

Vaniljkräm
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
1msk Maizena majsstärkelse
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker

"Fyllning"4 äpplen (ca 600 gr)

ev kanel

1 Sätt ugnen på 200 grader
2 Blanda alla ingredienser till degen - gärna i matberedare. Tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar kant (c:a 24 cm) Sätt in formen och resten av degen i kylskåp.
3 Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar (Den ska inte koka!) Låt krämen svalna och rör i vaniljsockret.
4 Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Bred ut krämen på botten av degen i formen. Lägg på äppelklyftorna.
5 Rulla ut resten av degen till fingertjocka rullar och lägg dem över äppelklyftorna.
6 Strö ev lite kanel på toppen av kakan innan den ska gräddas.
7 Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna.

Hoppas att det smakar bra :)

Mvh Marie

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista