Onsdagen den 10 mars

Igår intervjuade vi hjärnforskaren Martin Ingvar. Han har nyligen givit ut boken "hjärnkoll på vikten". Han menar att det räcker inte att hoppa över varannan kanelbulle, utan man måste ställa om hela systemet- och hur lätt är det?

Jag är en sån där jojobantare. Jag är riktigt duktig på att gå ner i vikt och går nästan in med en fanatisk inställning när jag bantar. Sista resan gjorde jag för två år sen. Då lyckades jag gå ner 17 kilo i vikt och jag var SÅ nöjd. Jag började till och med träna och sprang flera ggr i veckan. Men sedan är det något som händer... sakta men säkert börjar jag gå upp igen, och vips är jag tillbaka i de överviktigas klubb. Då kommer ju skuldkänslorna som ett brev på posten. "hur i h-vete kan jag vara så dum att jag tillåter mig att gå upp igen efter att ha kämpat som fasen för att gå ner"???

Enligt Martin Ingvar så handlar allt om hjärnans belöningssystem. Där finns det osynliga krafter som styr dina matvanor, men om man lär sig samarbeta med hjärnan så kommer kroppen inte att protestera när man byter vanor. Jaha, visst är det konstigt att man har en hjärna som inte samarbetar med en? Vad är vitsen med det? Och varför har just JAG fått det där känsliga belöningssystemet som Ingvar pratar om?

Men jag ska ge det en chans. Jag ska försöka lära känna min hjärna och tyda signalerna. Margareta som har testat metoden säger att hon väntar 2 minuter när hon hamnar i situationer som gör att hon vill stoppa något osunt i munnen. På två minuter hinner man ångra sig säger hon.

Ingvar säger att det ska inte vara förknippat med att leva ett tråkigt liv för att vara normalviktig. Men hur sjutton gör man för att inte äta chips, godis och allt som är så gott? Jag lovar att återkomma och berätta hur det går då jag ska bli kompis med min hjärna;)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista