Torsdag den 18 mars

I bland slår verkligheten till en mitt i magen. Det hände när jag igår såg "Uppdrag granskning" på SVT.

Finns det något bättre än riktigt grävande journalistik? Där journalisten får fram sanningen efter idogt researcharbete, massvis av intervjuer och mycket vägande för och emot. Gårdagens Uppdrag granskning är ett exempel på mycket god journalistik. Med hjälp av dold mikrofon tog sig reportern rätt in i moderaternas kärna i Vellinge kommun. Där kom fram en helt annan sanning än vad herrarna sa när kameran var på och den traditionella intevjun pågick.

Jag hör till den skaran av journalister som tycker att man ska vara lite försiktig när det gäller att smussla med att man filmar, bandar eller fotar utan motpartens vetskap. Det kan vara ett FÖR lätt sätt att få till vinkeln så som man vill ha det. Men i gårdagens fall så tycker jag att det var helt rätt. För 6 gånger satt "borgmästaren" Göran Holm (som var kommunalråd i Vellinge mellan 1982 och 2006) och ljög reportern rakt upp i ansiktet. Det var först när dom tog upp ljud med dold mikrofon som sanningen kom fram.

För er som inte såg programmet, så handlade det om att "Efter 25 års hårdnackad vägran mot flyktingmottagning ändrade sig plötsligt politikerna i Vellinge. Officiellt hävdar borgmästaren Göran Holm att det var ett självständigt beslut. Men i en dold inspelning avslöjar han att de tvingades av den moderata partitoppen. (källa SVT)

Vad tycker ni? Är det rätt eller fel med dold mikrofon?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista