28 april

Trädgård som terapi

"En lisa för själen- trädgård som terapi och friskvård". Så heter en trädgårdsbok som har kommit ut nu i vår, författad av journalisten Eva Robild och fotografen Annika Christensen. Och för Annika är den här boken extra viktig. Den ger en bakgrund till hennes egen resa, från sjuk till frisk.

Annika hade jobbat som förskollärare i många år, och levt med tinnitus. Som många andra gick hon till jobbet trots att hon kände sig väldigt trött, men en dag när hon var ute och körde barnvagn så fick hon ett så kraftigt yrselanfall att hon fick skickas med ambulans till akuten. Hon blev sjukskriven, och fick långt om länge diagnosen menières sjukdom. En skada som sitter i innerörat och ger yrselattacker och tinnitus.

Hon kunde inte jobba, klarade inte av att köra bil, hade ont och var väldigt väldigt trött.

Men långsamt långsamt, genom att vistas i sin trädgård, jobba i helt egen takt, med fingrarna i jorden och utan krav på några resultat, blev hon starkare. Nästan utan att hon märkte det. Samtidigt började hon fotografera det hon såg omkring sig med en kamera hon fått i present.
Men hjälp av boken vill hon nu sprida kunskapen att trädgården är en lisa för själen.
- Det räcker med en kvart om dagen, sedan får man ett beroende. Dessutom får man sol, och man får röra på sig, säger Annika Christenssen. 

Reporter: Cecilia Bergil
cecilia.bergil@sr.se
0522-67 00 25


                                                                                  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista