Karin Tegenborg Falkdalen
17 juni

Påverkas Sverige av en kvinnlig statschef?

När Kronprinsessan Victoria i framtiden bestiger tronen blir hon den tredje kvinnliga regenten under de senaste fyra hundra åren. Frågan är hur vi påverkas av att få en kvinnlig statschef?

Karin Tegenborg Falkdalen har skrivit doktorsavhandlingen "kungen är en kvinna" som handlar om debatten kring kvinnliga monarker under 1600 och 1700-talet, och vi frågade henne om hon tror att det kommer bli skillnad med en kvinna som statschef?

– Det är en viktig markering att en kvinna kan ha rollen som statschef, men hon träder ju in i en roll som är traditionellt förknippad men män och manliga egenskaper, så det är väldigt svårt att veta hur det kommer att märkas. Men jag är ändå ganska övertygad om att utifrån den uppfostran vi får idag utifrån alla värderingar så bör det komma andra perspektiv in i rollen. Jag tror dock inte att det kommer att bli någon övergripande skillnad.

Daniel Westling kommer ju bli prins och gå steget bakom Victoria. Hur tror du att han kommer att fixa det?
– Det ingår i själva rollen, han gifter ju in sig i den traditionella drottningrollen. Det som är intressant att se är att se hur det fyller rollen som kronprinsesspar, och vilka frågor de kommer att engagera sig för.

Vad är viktigt för dem att tänka på?
– Att de ska framställas som ett modernt jämlikt par. Det är en roll de har- att föregå med gott exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".