19 oktober

Han överlevde Auschwitz

20 min

Benjamin "Benny" Grünfeld är en av de överlevande från Auschwitz. 16 år gammal blev han och hans familj deporterade till Auschwitz.

– Det var som att ondskan hade drabbat världen med en stormvind.

Benjamin Grünfeld, föddes den 6 maj 1928 i Cluj, Rumänien. Familjen bestod av fyra pojkar och mamma och pappa. Sedan hade de en stor släkt, men så gott som alla dödade i Auschwitz.

Innan ni blev deporterade, hur oroliga var ni att något skulle hända?

– Jag hade mor och far och kände mig trygg, men min stackars far tålde inta att höra Hitlers tal i radion. De visste mer och fick reda på hur judarna i de andra länderna hade blivit diskriminerade och behandlade, så min pappa var alldeles tyst på vägen till Auschwitz och darrade av skräck. Likaså min mor. Tyvärr besannades deras farhågor. De dog så fort de steg av tåget i Auschwitz Birkenau.

Vad minns du av dagen ni deporterades?

– Så fort vi steg av tåget så var det som att drabbas av en chockvåg. Jag blev dömd till döden redan första dagen, men lyckades smyga iväg och gömma mig i en latrin. Jag visste bara att jag skulle hålla ihop med min bror som var fyra år äldre. Tack vare min bror och hans yrkesutbildning som guldsmed så klarade jag mig.

Hur såg dagarna ut?

– Det var bara att härda ut och låta vattnet rinna av mig som en gås. Jag tänkte som så att har jag överlevt idag, så klarar jag mig imorgon med. Jag hade turen på min sida. Jag satt åtta månader i Auschwitz, sedan hamnade jag i ett sidoläger i Buchenwald. Där var det väldigt svåra förhållanden. Efter två månader bar det av till Bergen-Belsen, där fick vi inget att äta, så jag var mycket nära svältdöden. Jag visste råd och klättrade upp i en björk och åt löv den dagen Bergen Belsen befriades. Där satt jag uppkrupen i en björk när en stridsvagn körde förbi mig. Då var det bara att klättra ner och springa till min bror och berätta den glädjande nyheten att vi var fria.

Vad pratade ni med varandra om i lägret?

– Mest mat, vi var jämt hungriga.

Vad är ditt värsta minne?

– Det är en dödsmisshandel. En fånge lyckades tigga till sig soppa av en civil arbetare. Men fångvaktaren såg det och slog ihjäl mannen. Det var hemskt att se, då mannen log hela tiden när han slog. Jag har blivit allergisk mot våld efter detta.

Sommaren 1945 kom du till Sverige 17 år gammal med en sjuktransport. Vad minns du?

– Det var som att komma till himmelriket. Människorna var så otroligt snälla. Det finns ingen bättre medicin än snälla människor. Vi fick kuratorshjälp, men för mig räckte det att träffa hyggliga människor.

Hur har resten av ditt liv sett ut?

 Jag har varit lycklig. Jag träffade en rar svenska och vi har varit gifta 53 år. Vi lever ett underbart liv med tre egna barn och nio barnbarn.

Fotnot: Benjamin "Benny" Grünfeld har skrivit boken "Tonåring i Hitlers dödsläger".

På besök i Auschwitz

Hanna Ringmark och Josefine Karlsson på Linnéaskolan i Ljungskile besökte Auschwitz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista