1 av 2
2 av 2

Annelie har världsrekord i fridykning

"Jag är fortfarande glad"
14 min

Den 5 oktober i år satte 29-åriga Annelie Pompe från Mölndal världsrekord i fridykning genom att dyka till 126 meters djup i ett enda andetag. Det här var i disciplinen "variable weights", vilket innebär att man dras ner med hjälp av vikter och simmar upp av egen kraft . Rekordet sattes i Röda havet i Egypten, och dyket varade i 3 minuter och 16 sekunder.
- Jag är fortfarande glad efter det dyket, säger Annelie Pompe.

Annelie kommer inte ihåg så mycket av dyket då hon var oerhört fokuserad.
- Men jag minns att jag var väldigt glad när jag slog i botten, då visste jag att jag var halvvägs, men då gällde det också att inte slappna av.

Visste du innan hur långt ner du skulle gå?
- Ja det var jag tvungen att bestämma dagen innan.

Vad är jobbigast, att gå upp eller ner?
- Att gå upp helt klart, det är som att simma i sirap.

Du har också slagit rekord i Gullmarsfjorden, det gjorde du  den 16 augusti i år, då dök du ner på 102 m djup i Gullmarsfjorden.
-
Jag är mer stolt över det dyket, för det var så mörkt och kallt och väldigt svåra förhållanden.

Har du nått ditt mål nu?
- Nej, jag känner att jag har kapacitet att dyka djupare. Nästa år ska jag försöka dyka nästa disciplin som heter "No limit". Då får man hjälp med en luftfylld ballong på vägen upp. Då ska jag försöka komma ner till 160  meters djup.

Men Annelie nöjer sig inte med den utmaningen. En annan utmaning är att bestiga Mount Everest utan syrgas i vår, något som Annelie har börjat träna stenhårt inför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".