1 av 3
2 av 3
Sommelier Marie Larsson. Foto: Marie Hedlund/SR Väst
3 av 3
24 november

Vi testar årets glögg

i dag provade vi fem olika sorters glögg i Cappuccino. Sommelier Marie Larsson var gäst och berättade om de olika sorterna. 

Här är Marie Larssons tips på glögg;

Starkvinsglögg;
Herrgårds Lakrits (nr 96835)   89:--
Lucia Choklad (nr 96463)        69:--
Blossa 10 Saffran (nr 76137)   89:--
Kiviks Äppelglögg Apelsin Saffran (nr 96854)   74:--
Snälleröds Ekologiska, vit (nr 96830)      79:--
Grythyttan Skogsglögg (nr 96460)    83:--

Alkoholfri;
God Jul glögg (nr 99598)       20:--

Man kan också göra egen glögg;

Kryddig Vinglögg

2 flaskor enkelt rödvin
3/4 flaska enkelt vitt vin
20 cl rent brännvin (kan uteslutas eller bytas mot cognac)
3 kanelstänger
15 hela nejlikor
5 lätt krossade kardemummakärnor
1 bit hel ingefära
skal av liten citron
skal av liten apelsin
några pomerans-skal (kan uteslutas)
3 dl socker (eller farin, beroende på smak)

Lägg de lösa kryddorna (ej citron, apelsin, pomeransskal) i en
tygpåse.
Hetta upp vin och kryddor och låt dra under lock på försiktig värme.
Tillsätt citron-, apelsin- och pomeransskal samt sockret. Rör om
låt allt stå kvar på värmen ett par minuter.
Tillsätt brännvinet och stäng av värmen.
Låt gärna glöggen stå och dra till sig ett par dagar.
Värm glöggen försiktig före den serveras med russin och mandlar.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".