Barn och ungdomar i världens konflikter

På en skola i Gaza med 1300 elever kämpar en ensam kurator med att bearbeta trauman efter kriget.

Många barn får höra att de ska vara starka och inte sörja, men det går ju inte om man har förlorat en familjemedlem. Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén har träffat barn och föräldrar som kämpar på sina egna vis för att förstå vad som hänt.

I Västafrika lever flera hundra tusen barn långt i från sina föräldrar för att de tvingas leta jobb långt från hemmet. I Burkina Faso lämnar också många barn hemmet för att gå i koranskola, men måste tigga för att få mat. Afrikakorrespondent Margareta Svensson har träffat tonåringar som lever på gatan i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou.

I Colombia försvann i höstas fattiga tonåringar från Bogotas förorter. Senare hittades de mördade och utklädda till gerillakrigare. Ett militärt bonussystem med pengar och extra semester till den som dödar gerillakrigare kan räcka som drivkraft för mord om fattiga barn bara har tillräckligt lågt värde. Frilansjournalisten Lotten Collin har träffat mammorna till fyra av de pojkar som rövades bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista