Två gamla befrielsekrigare och en modern hjälte

Om två veckor är det val i Sydafrika och sedan korruptionsåtalet mot ANC:s presidentkandidat Jacob Zuma lagts ned ser inget ut att hindra honom från att vinna. Men varför fortsätter befolkningen att rösta på ANC när så många är missnöjda med hur den forna befrielserörelsen förvaltat sin makt som regeringsparti?

I Nicaragua har sandinistledaren Daniel Ortega fått sin hjältegloria på sned sen han återfick makten 2006. I år har det gått 30 år sedan den sandinistiska revolution men Ortegas kritiker menar att han allt mer börjar likna den diktator som han då var med och störtade.

En av Nicaraguas mest populära personer är Aminta Granera. En gång i tiden drömde hon om att bli nunna men istället blev hon landets högsta polischef som framgångsrikt bekämpar både internationella narkotikakarteller och korruption. Kanske har man lyckats så bra för att Nicaragua har världens högsta andel kvinnor i sin poliskår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".