Fråga Alling och Lindberg om USA

Här kan du läsa chatten där Daniel Alling svarade på frågor om USA tillsammans med kollegan Ginna Lindberg, radions korrespondent i Washington.

Moderator:Hej! Nu öppnar vi chatten med Daniel Alling och Ginna Lindberg, välkomna att skicka in dina frågor!
Stumpen:Jag skulle vilja fråga Ginna Lindberg om svininfluensan är en stor fråga i USA om man jämför med till exempel NHL-hockeyn?
Ginna Lindberg:Hej Stumpen, det var en udda men intressant jämförelse! Mitt intryck är att svininfluensan inte uppmärksammas så mycket i amerikanska medier (till skillnad från de svenska). Det var mycket och upphetsad rapportering under en kort period i våras, men när det visade sig att smittan inte spred sig så dramatiskt så sjönk också medieintresset.
Andreas Hedren,:Har din Hemort GRIMETON, varit betydelsefull ivalet av stationeringsort för dig? Det är ju faktiskt ett drygt 80-årigt radiolänk-förhållande mellan just Grimeton och New york som är grunden till ett av våra världsarv. Vad skulle du säga om att själv ingå som en del världsarvet? På så sätt skulle Sverige kunna göra världsarvet mer levande, något vi faktiskt har åtaget oss genom UNESCOS världsarvskonvention från 1972.
Daniel Alling:Hej, jag har faktiskt använt detta samband i en krönika som gjorde, men då mer att det både i NEw York och i Grimeton finns höga byggnader. Men annars kan jag inte säga att det hade någon betydelse. Det som lockade var att få bo och rapportera från New York och från USA när det skulle bli presidentval, framförallt. I övrigt vet jag inte hur man ska göra det mer känt, kanske försöka sälja in det på något sätt i USA, i New York. Vem vet, det kanske finns entusiaster där som skulle nappa.
Sally S:Tack P1 för de här Sommarprogrammen av Radiokorrespondenterna! Och tack Daniel Alling för jättefina, personliga och proffsiga program denna vecka! *s*
Daniel Alling:Tack Sally, det var roligt att höra att det gillades. Och tack för att du lyssnade!
Moderator:Chatten pågår i cirka 15 minuter till, så fortsätt skicka in frågor!
börje melin:Varför är de flesta poliser i usa så förbannadt feta?? är det bara i tv-serier? eller är dom feta?
Ginna Lindberg:Hej Börje, ja, amerikanerna väger ju i snitt mer än europeerna. Men att just poliser skulle vara tjocka har jag inte sett några rön om? Ska undersöka saken. Och jag kan intyga att det finns gott om smärta och vältränade amerikaner - även inom poliskåren.
olof:Hur får man tag på gott kaffe i USA?
Daniel Alling:Hej Olof, gott kaffe finns faktiskt lite varstans numer runt om i USA. I alla städer finns t ex Starbucks som har helt okej svart kaffe, det finns t o m Drive-throughstarbucks längs motorvägarna. I många städer växer också många s k lattekafféer upp, särskilt i städer med universitet. Det man ska akta sig för är kaffet på små motell längs vägarna och på s k diners i småstäder. Sen tycker är jag lite orolig för kaffet i Sverige, tycker många caféer och restauranger låter kaffekannorna stå på värmning alldeles för länge numer med resultatet att det smakar bränt. I New York vill jag rekommendera kaffeshopen McNulty´s i West Willage. Där köper jag alltid mitt kaffe, fransk rostad. Underbart gott, ska ta med mig ett lager när jag åker hem.
olof:Hur får man tag på gott kaffe i USA?
Ginna Lindberg:Hej Olof, på närmaste snabbköp. Samt på många caféer.
AgnetaLindberg:Undrar om någon vet om hur mycket av jazzkulturen i New Orleans tog skada av Kathrina. Foton, museer dokument bl.a.
Daniel Alling:Hej Agneta, i stort sett klarade sig dessa miljöer oskadda. Hela centrum klarade ju sig mirakulöst och det är där som musiklivet framförallt frodas. Sen var det säkert många musiker som fick sina hus skadade, för det som skadades och förstördes i New Orleans var ju framförallt vissa bostadsområden som ännu idag står öde och och förstörda, som sorgliga, spökliga minnen från katastrofen.
Kjell Rehnström:Hur fria är länderna i EU jämfört med delstaterna i USA? Har ibland en känsla av att delstaterna är friare än EU:s medlemsstater!
Ginna Lindberg:Hej Kjell, de amerikanska delstaterna har ju ingen bestämmanderätt över sin egen försvars- och utrikespolitik, som EU-länderna har i större utsträckning. Men i många andra frågor är delstaterna mycket självständiga och sinsemellan olika. Bl a när det gäller utbildningspolitik, rättsfrågor, tillämpningen av dödsstraff osv.
Bo i Sthlm:Varför besvarar ni inga frågor om elfte september.......... Om alla vetenskapare och organisationer i USA som ifrågasätter den off---- iciella am. utredningens resultat............ ifrågasätter NIST-s felaktiga publicering ang. WTC 7 förra året ....etc.....
Daniel Alling:Hej Bo, frågor besvaras, tycker jag, men det är ofta ofta du mailar in om detta. Dessutom har jag haft semester nu i en tid. Och fortfarande gäller ju att de allra flesta står fast vid den officiella bilden av vad som hände, skulle något annat dramatiskt framkomma så lovar jag att vi kommer bevaka det.
Hasse:Hej Jag undrar hur det kommer sig att när de talade mycket om republikanen John McCain innan valet i USA, så kallade de honom för en krigshjälte, ”a war hero”. De flesta i USA samt resten av världen har ju den generella inställningen till att USA inblandning i Vietnamkriget var fel. Varför kallar man då en person för hjälte i ett krig vars syfte var fel?
Ginna Lindberg:Hej Hasse, John McCain tillfångatogs under kriget och satt fängslad i flera år på ökända "Hanoi Hilton" där han också torterades. Nordvietnameserna erbjöd honom frigivning eftersom det skulle kunna fungera som en propagandaframgång, med tanke på att McCains pappa var befälhavare i USAs flotta. John McCain vägrade dock ta emot några sådana förmåner, och hävdade att fångarna skulle friges i den ordning de blivit tillfångatagna. Efter det betraktas han som hjälte i USA - oftast oavsett vad man tycker om själva kriget.
Mika:Angående dopning. Man har ju läst om att de efter BALCO-skandalen tog tag i ”amatör”-idrotterna som tex friidrott, men hur är det i de professionella idrotterna som baseball, hockey, basket, amerikansk fotboll etc. Har för mig att jag läst om ett par matchers avstäning per dopingförseelse? Hur ser allmänheten på detta?
Daniel Alling:Hej, det har blivit mycket hårdare nu inom den professionella idrotten i USA, som ju ofta inte tillhör internationella förbund utan kan ha sina egna regler. Men både baseball och amerikansk fotboll har infört hårdare reegler nu. En spelare som ertappades med dopning i baseball stängdes ju t ex av i 50 matcher tidigare i år och skulle han göra det en gång till, ta förbjudna medel, så skulle det blir mycket strängare straff. Dessutom har ju även kongressen tagit tag i dopningsproblematiken och flera spelare har riskerar t o m fängelsestraff för att ha ljugit i förhör om dopning. Allmänheten börjar bli mer uppmärksammad på dopning, men fortfarande är det lite mindre skambelagt i USA än i Europa, skulle jag vilja säga. Men Barry Bonds, han som har rekordet i antalet homeruns genom historien, har fått ett rätt beskt mottagande av fans och har fortfarande inte återupptagit sin karriär efter att det kom fram att han var med på den stora dopningslistan inom baseballen.
Moderator:Tack för alla frågor, nu stänger vi för den här gången!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista