Nu är vi hemma men bara för en dag!

Nu samlas Sveriges Radios utrikeskorrespondenter för sjunde året i rad för en eftermiddag av seminarier, diskussioner och publikfrågor på Södra Teatern i Stockholm. Från flera scener kan du ta del av händelser, erfarenheter och analyser.

På grund av händelseutvecklingen i Egypten har Cecilia Uddén återvänt tidigare än planerat till sin stationeringsort Kairo. Uddén kommer att via telefon vara med under de punkter hon medverkar i programmet. Alice Petrén (Sydeuropa) ersätter henne som spanare med Ingvar Storm.

Rösterna och känslorna kommer till oss genom radion. Som lyssnare går det inte att värja sig. Där är den gråtande doktoranden på Taksimtorget i Istanbul. Jag trodde inte att Turkiet var ett sådant här land, säger hon i Katja Magnussons mikrofon.
Eller den afghanska sprintern som i Kabul berättar för Nils Horner hur hon trakasseras för att hon är en kvinna som idrottar.
Eller Carmen i Barcelona, intervjuad av Alice Petrén, ensamstående 45-årig mamma som tvingats flytta hem till sina åldriga och fattiga föräldrar, sedan hon förlorat jobbet i den spanska ekonomiska krisen.

När en människa vågar berätta öppet om sitt liv och sina villkor, då går det rakt in i oss som lyssnar. Vi vill höra mer. Vi vill förstå sammanhanget: Hur kunde det bli så här?

Sveriges Radios utrikeskorrespondenter gör världen begriplig för oss radiolyssnare. De gör det genom att möta och intervjua människor i andra länder. Och genom att förklara sammanhangen: Hur människornas berättelser hänger ihop med ekonomi, politik eller kultur.

Nytt för i år är Korrens Corner med deras hjärtefrågor i fokus. De berättar och publiken får chans att ställa frågor.

Seminarierna pågår parallellt på fyra scener, Etablissemanget, Kägelbanan västra, Södra Bar samt på Stora Scen mellan kl 15.00 och kl 19.45. I Kägelbanan Östra kan du följa alla seminarierna från Stora Scen som direktsänds och visas på storbildsskärm.

För er som inte kan vara på plats i Stockholm, webbsänds samtliga seminariepunkter på sverigesradio.se och finns sen tillgängligt för efterhandslyssning.

Stora scenens program kommer också att sändas i SVT Forums tablå.

Veckan efter påbörjas en turné som går till städerna Luleå, Göteborg, Malmö och slutligen Uppsala den 5 september.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".