1 av 5
2 av 5
Cecilia Uddén. Foto: Johan Ljungström
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Cecilia Uddén, Kairo

Bevakningsområde: Från Marocko till Iran
Stationeringsort: Kairo
Titel: Mellanösternkorrespondent
Utbildning: Journalistutbildning, universitetsstudier i arabiska

2011 svepte en våg av revolutioner och demonstrationer över Nordafrika och Mellanöstern. I Egypten tvingades landets starke man, Mubarak, att avgå. Cecilia Uddén var på plats och direktsände i P1 från Kairo när demonstranternas jubel från Tahrirtorget steg mot den blå himlen.

Nu drygt två år senare, ett stenkast från Cecilia Uddéns lägenhet, samlas den egyptiska motståndrörelsen till demonstrationer. När mörkret faller och temperaturen sjunker från de 40 grader som råder på dagarna hörs protestsångerna ända upp till hennes balkong på 12:e våningen. Man protesterar mot den sittande regeringen som haft makten de senaste två åren och den avstannade demokratiska utvecklingen. Cecilia rör sig vant i folkmassan med sin mikrofon, hon är välkänd journalist och flera personer kommer fram för att hälsa, däribland ledaren för motståndsrörelsen.

Ett sätt att bedöma ett lands demokratiska utveckling är att se hur landet behandlar sina minoriteter. I Egypten valdes den sittande regering med 51% majoritet men man ignorerar de 49% som önskade mer demokrati och medbestämmande. I Egypten och de närliggande länderna råder det nu tyvärr en dyster situation efter den arabiska våren.
 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista