1 av 7
2 av 7
‒ Det här är Sveriges Radios mest värdefulla ägodel i Kina, säger David Carlqvist och visar upp en oansenlig stämpel. Förra korrespondenten Hanna Sahlberg ägnade flera månader åt att anskaffa en officiell stämpel för Sveriges Radio. Alla handlingar och dokument som ska in till den kinesiska staten måste stämplas med just denna stämpel. Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio.
3 av 7
David Carlqvist. Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio.
4 av 7
I Peking. Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio.
5 av 7
På kontoret. Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio.
6 av 7
På takterassen. Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio.
7 av 7
Peking. Foto: Johan Ljungström/Sveriges Radio.

David Carlqvist, Kina

Familj: Flickvän
Bevakningsområde: Kina, Japan och länderna i östra Asien
Saknar mest med Sverige: Ren luft och snus.

‒ Det här är Sveriges Radios mest värdefulla ägodel i Kina, säger David Carlqvist och visar upp en oansenlig stämpel. Förra korrespondenten Hanna Sahlberg ägnade flera månader åt att anskaffa en officiell stämpel för Sveriges Radio. Alla handlingar och dokument som ska in till den kinesiska staten måste stämplas med just denna stämpel.

‒  Jag har 32 sekunders pendling till jobbet. Praktiskt när man jobbar oregelbundna tider.

David har studerat kinesiska både i Sverige och i Kina. Att kunna språket än en förutsättning för att kunna arbeta här menar han. Talet går bra men skriftspråket är med sina tusentals olika tecken tuffare att hänga med i.

‒ Det är väldigt svårjobbat. Oftast är de enkla intervjuerna svårast att få till, något hemmaredaktionen inte alltid förstår. Det kan krävas tio försök innan någon ställer upp på en intervju. Särskilt vill man inte uttala sig om politik när mikrofonen är framme, säger David.

Även om läget på kontoret är bra och den tyske kollegan är trevlig är det en sak David inte är nöjd med: ljudet. Han tycker att det ekar för mycket när han spelar in sina inslag i arbetsrummet. David har pillat sönder låset på fönstret ut till takterrassen. Fönstret är högt och smalt och det krävs en inövad akrobatisk manöver för att komma ut på taket. Väl ute på taket på tjugoåttonde våningen med mikrofonen i handen läser David in sina inslag med ett svagt miljöljud som bakgrund. Den maffiga utsikten över staden är en bonus.

Kinas motsvarighet till Twitter och Facebook kallas Weibo och är mycket populärt. På Weibo förs en relativt öppen debatt även om politik men användarna måste registrera sig med personnummer. David läser mycket där. Ett bra ställe för research och för att snappa upp heta ämnen. Däremot vill han inte själv delta då myndigheterna håller ständig bevakning på vad som skrivs och av vem.

Kina är mitt i processen att tillsätta ny ledning. Kommunistpartiet, som med sina 83 miljoner medlemmar är världens största organisation, har utsett Xi Jinping till ny generalsekreterare. I mars 2013 blir Xi formellt landets president och efterträder då Hu Jintao som suttit vid makten i tio år. Mao Zedong sa en gång att politisk makt växer ur gevärspipan och Xi Jinping har, lite förvånande, även lyckats få ordförandeskapet över militären. David Carlqvist sammanfattar maktskiftet:

I Kina tillhör det här året Ormen, som är det sjätte tecknet i den kinesiska zodiaken. Ormens år sägs symbolisera det hemlighetsfulla, intuitiva, inåtvända och samlade. Året bär också med sig energi i form av listighet och visdom. Ormar betyder tur i Kina eftersom myten säger att de motverkar svält och fattigdom. Det återstår väl att se om horoskopen stämmer men de flesta ekonomiska bedömare menar att Kina tar över förstaplatsen som världens största ekonomi snart. Kanske redan inom fem år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista