Idrisa 4 år i ett flyktingläger i norra Nigeria har fått nervskador av poliovirus i sina händer och ben som inte riktigt bär honom. Sannolikt blir han en av jordens sista att få sjukdomen innan den utrotas.
1 av 18
Idrisa 4 år i ett flyktingläger i norra Nigeria har fått nervskador av poliovirus i sina händer och ben som inte riktigt bär honom. Sannolikt blir han en av jordens sista att få sjukdomen innan den utrotas. Foto: Johan Bergendorff / SR
En metod som vaccinationskampanjen använder är att ta med musiker som lockar ut barnen ur skjulen för att se vad som står på.
2 av 18
En metod som vaccinationskampanjen använder är att ta med musiker som lockar ut barnen ur skjulen för att se vad som står på. Foto: Johan Bergendorff / SR
Dr. Aishatu Gubio Nigeria CDC
3 av 18
Dr. Aishatu Gubio Nigeria CDC Foto: Johan Bergendorff / SR
Målet att göra Nigeria poliofritt igen inom några månader säger Anis Siddique på Unicef.
4 av 18
Målet att göra Nigeria poliofritt igen inom några månader säger Anis Siddique på Unicef. Foto: Akinlabi Jimoh Unicef
I byn Angwan Lalli har poliovaccinbojkotten verkligen lyckats. Man har fått, el, vatten, ny skola och väg.
5 av 18
I byn Angwan Lalli har poliovaccinbojkotten verkligen lyckats. Man har fått, el, vatten, ny skola och väg. Foto: Johan Bergendorff / SR
Forskaren Shelby Grossmann vid Stanfords universitet i USA har beskrivit ett stort antal bybojkotter i Nigeria mot poliovaccination som ett sätt att driva igenom utvecklingsfrågor.
6 av 18
Forskaren Shelby Grossmann vid Stanfords universitet i USA har beskrivit ett stort antal bybojkotter i Nigeria mot poliovaccination som ett sätt att driva igenom utvecklingsfrågor. Foto: privat
Nu hånar folk oss för att vi inte fått igenom ett enda våra krav vid vaccinbojkotten, berättar Sadiya Sahabi som hoppas att politikerna snart infriar sina löften.
7 av 18
Nu hånar folk oss för att vi inte fått igenom ett enda våra krav vid vaccinbojkotten, berättar Sadiya Sahabi som hoppas att politikerna snart infriar sina löften. Foto: Johan Bergendorff / SR
Arméns taktik att svälta ut Boko Haram förvärrar hungerkrisen anser chefen för Läkare utan gränsers Nigeriauppdrag Phillippe Le Vaillant.
8 av 18
Arméns taktik att svälta ut Boko Haram förvärrar hungerkrisen anser chefen för Läkare utan gränsers Nigeriauppdrag Phillippe Le Vaillant. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
Föräldrar i poliosmittade Tyachiv Ukraina vill ej ha poliovaccin
9 av 18
Larysa i Tyachiv har inte vaccinerat dottern och kommer vägra när massvaccinationskampanjen sker. Foto: Johan Bergendorff / SR
Prof. Fedir Labii chefsimmunolog Kiev
10 av 18
Prof. Fedir Labii chefsimmunolog Kiev Foto: Johan Bergendorff / SR
Lucia Celentano på ECDC EUs smittskyddsmyndighet
11 av 18
Lucia Celentano på ECDC EUs smittskyddsmyndighet Foto: Johan Bergendorff / SR
WHOs Ukrainachef Dr. Dorit Nitzan
12 av 18
WHOs Ukrainachef Dr. Dorit Nitzan Foto: WHO
Oleksandra Ustinova Patients of Ukraine befarar att läkemedelsindustri kommer sänka poliovaccinationskampanjen i Ukraina.
13 av 18
Oleksandra Ustinova Patients of Ukraine befarar att läkemedelsindustri kommer sänka poliovaccinationskampanjen i Ukraina. Foto: Johan Bergendorff / SR
Ukrainas vice hälsominister Igor Pereginets
14 av 18
Ukrainas vice hälsominister Igor Pereginets Foto: Johan Bergendorff / SR
Latif från Pakistan en medaljbelönad poliovaccinationshjälte
15 av 18
Latif från Pakistan en medaljbelönad poliovaccinationshjälte Foto: Sanofi Pasteur / Almeena Ahmed /
Att utrota polio är en större bedrift än att sätta en människa på månen, anser forskaren Kimberley Thompson vid Harvard School of Public health i USA
16 av 18
Att utrota polio är en större bedrift än att sätta en människa på månen, anser forskaren Kimberley Thompson vid Harvard School of Public health i USA Foto: Johan Bergendorff / SR
Dr. Joël Calmet som är medicinsk talesperson för läkemedelsbolaget Sanofi Pasteur
17 av 18
Dr. Joël Calmet som är medicinsk talesperson för läkemedelsbolaget Sanofi Pasteur Foto: Johan Bergendorff / Sr
73-årige irländaren Jim Costello som fick polio i tonåren under 50-talet vilket förlamade hans överkropp
18 av 18
73-årige irländaren Jim Costello som fick polio i tonåren under 50-talet vilket förlamade hans överkropp Foto: Johan Bergendorff / SR

Läs mer

Välkomna till Radiokorrespondenterna, idag med mig Johan Bergendorff som bevakar global hälsa som idag handlar om utrotningen av polio.

Jag är i nordöstra Nigeria i delstaten Bornos huvudstad Maiduguri där den islamistiska terrorgruppen Boko Haram bildades. Organisationen har dödat tiotusentals människor i attentat under de senaste åren, stulit böndernas skördar och boskap. Boko Haram har kidnappat hundratals skolflickor som tvångsgifts med gruppens krigare och dessutom använt barn som självmordsbombare.

Terrorgruppen kräver strikta sharialagar i hela Nigeria, inte bara här uppe i de muslimska delstaterna i norr, och att modern undervisning förbjuds i skolorna liksom vaccinering. Nu har Nigerias militär lyckats återta många byar och städer ur Boko Harams kontroll, men under terrorväldet här och striderna som rasat med militären så har miljontals människor tvingats fly sina hem och marker till flyktingläger.

Den humanitära situationen är mycket svår. 400 000 barn är undernärda, 75 000 riskerar at svälta ihjäl de närmsta månaderna enligt FN: Läkare utan gränser säger i ett uttalande att det knappt syns några barn alls under fem i vissa flyktingläger. Sannolikt har de strukit med av undernäring och sjukdomar som mässling, diarré och malaria. Några män finns det inte heller i flyktinglägren, många dödats av Boko Haram, andra är kidnappade, eller sitter i militärens interneringsläger i väntan på utredning.

Och som om det inte räckte med alt detta elände så har dessutom området drabbats av polio, vilket är ämnet för dagens program. Men stänga inte av nu för att du känner som jag att det kan bli för mycket elände ibland, för mitt i historien om polio så finns också mycket hopp för mänskjligheten och det ska jag också berätta om.

Polio är ju faktiskt på väg att bli utrotad från jordens yta, den andra sjukdomen i mänsklighetens historia efter smittkoppor 1980.

De här applåderna ljöd häromveckan i Paris på Pasteurinstitutet som jag besökte på den internationella poliodagen då man firade några av alla de hjältar som bidragit till att kriget mot polio sannolikt snart är över. En av de som fick applåder och en Pasteurmedalj var pakistaniern Latif som blev skjuten i benet för fyra år av islamtistiska grupper som motsatte sig hans vaccinationsarbete. Men efter flera operationer har han fortsatte rädda livet på barnen i sitt land. Ni ska få höra mer av honom senare i programmet.

För 30 år sedan var det 350 000 personer årligen i 125 länder som drabbades av det fruktade polioviruset som gör en del barn förlamade för livet eller att de dör. Men tack vare en extremt omfattande vaccinationskampanj som sannolikt kostat hundratals miljarder dollar från 1950-talet då de första vaccinerna kom och USA och Europa lyckades bli av med sjukdomen fram till idag, så sprids polio nu bara i tre länder på jorden, Afghanistan, Pakistan och Nigeria.

Hittills i år har 32 barn på jorden polioförlamats. Nigeria förklarades förövrigt poliofritt för två år sedan, så det är ett stort bakslag att man nu hittat fyra polioförlamade barn här när man börjat kunna nå Boko Haram-kontrollerade byar i Borno. Så här kommenterar FNs humanitära samordnare i Nigeria svensken Peter Lundberg som alltså ska se till att tiotalet olika Fn-organ går åt samma håll:

Just nu har FNs barnfond Unicef tillsammans med Världshälsoorganisationen, Nigerias regering och andra satt igång arbetet att vaccinera miljontals barn här i rasande fart så att viruset inte sprider sig, utan att man verkligen kan förklara hela Afrika poliofritt igen. Till ställen där man inte kan röra sig säkert landvägen flyger man in med militären och vaccinerar så många man kan under en dag och återvänder hem före det blir mörkt,

Ni ska få följa med till en vaccineringskampanj som jag följde i utkanten av den relativt säkra staden Maiduguri häromdan:

"En droppe i munnen så är poliovaccinationen över. Det känns inte alls till skillnad från sprutorna som används parallellt. En del barn börjar ändå gråta av uppståndelsen, men slutar snart när de får lite godis eller mjölk efteråt.

Unicefs vaccinationsteam består av fem kvinnor i slöja och färggranna fotsida dräkter som går runt bland de hungriga flyktingfamiljerna som bor i improviserade plåtskjul och enkla betonghus på en ökenartad sandslätt i provinshuvudstaden Maiduguri. Målet är att se till att varenda unge är skyddad mot det pågående polioutbrottet så att virussjukdomen slutar att spridas. Hjälparbetarna visar bilderböcker med ljudknappar som spelar upp förklaringar hur vaccinationen funkar på lokala språk för de boende som inte kan läsa. En del är skeptiska från början, men låter sig övertygas av informationen.

– Idrisa min son som är fyra år kan inte gå ordentligt och är väldigt svag i armarna efter att ha smittats av polio av sin kusin, berättar Mallam Gambo Bukar som bor i flyktinglägret Muna garage där över 40 000 personer trängs i tält av presenningar och bastmattor.

Idrisa är klädd i rödrutig tunika och står lutade mot sin pappas ben. Han stirrar tomt framför sig. Som de flesta av barnen i flyktinglägret får han för lite att äta. Någon medicin som kan bota honom finns inte, bara ett upptränat immunförsvar via vaccination kan kämpa ned viruset. Men Idrisa får åtminstone sjukgymnastik på ett lokalt sjukhus för att kunna träna upp styrkan i de muskler som fortfarande lyder. Förlamningssymptomen kommer dessvärre ofta tillbaka senare i livet.

Här i den nordöstra delstaten Borno har man hittills funnit fyra fall av barnförlamning. Idrisa är ett av dem och förhoppningsvis en av de sista människorna på jorden som blir förlamad av polio. De två av andra poliosjuka nigerianska barnen har avlidit av sina nervskador.

Om halsen bär Mallam Gambo Bukar en skylt så att andra föräldrar i flyktinglägret ska veta om symptomen de ska se upp för och se till att deras barn verkligen vaccinerar sig så att inte de också råkar lika illa ut. Själv hade han aldrig hört talas om polio tidigare. De andra barnen i lägret retar Idrisa för att han inte kan gå och han gråter ofta om natten berättar Mallam Gambo Bukar.

Poliovirus delar sig i magen och smittar andra via avföring. Ofta för att det saknas toaletter så att folk uträttar sina behov i naturen och dricksvatten blir förorenat. Det är främst barn som drabbas och viruset är mycket smittsamt. De flesta märker inte att de fått polio, en del får influensasymptom som feber, illamående, värk i leder och huvud och nackstelhet. Men 1 av 200 barn förlamas när viruset ger sig på nervsystemet och några dör för att lungorna eller delar av hjärnan slutar fungera.

En metod som vaccinationskampanjen använder är att ta med musiker som lockar ut barnen ur skjulen för att se vad som står på.

– På en dag kan vi vaccinera 50 000 barn med alla team som jobbar, säger doktor Aishatu Gubio som jobbar för Nigerias Smittskyddsinstitut. Målet är att vaccinera 41 miljoner barn nu i Nigeria och grannländerna Tchad, Niger och Kamerun.

Poliochefen Anis Siddique på FN:s barnfond Unicefs Nigeriakontor säger att man inte nått 120 000 barn här i delstaten Borno med vaccin på grund av att den islamistiska terrorgruppen Boko Haram fortfarande kontrollerar många byar. Det är för farligt där, vaccinatörerna riskerar att mördas. Den nya strategin är att följa med militären in när nya byar befrias och då snabbt vaccinera så många barn man kan och sedan återvända till säkrare platser före mörkrets inbrott.

Men Anis Siddique är trots svårigheterna ändå optimistisk att Nigeria ska kunna se sitt sista fall av barnförlamning redan nästa år. Om de andra två länderna där polio fortfarande sprids, Afghanistan och Pakistan också lyckas nå nästan alla sina barn med vaccin så finns en chans att världens föräldrar snart kan sluta oroa sig för att barnen ska bli förlamade av polio. Men det kommer att dröja minst tre år till innan sjukdomen formellt kan förklaras utrotad från jorden av Världshälsoorganisationen.

– Vi skulle just fira att Nigeria och hela Afrika varit poliofritt under två år i somras med ett presidentlett jubileumsfirande när vi fick höra om det första av fyra nya polioförlamningsfall i Borno, berättar Anis Siddique på Unicef.

Det sågs av många som ett stort bakslag för kampen att utrota sjukdomen. Prover visar att viruset sannolikt cirkulerat hela tiden oupptäckt bland folk i Borno.

Den islamistiska terrorgruppen Boko Haram gör motstånd mot allt modernt västerländskt inklusive vaccinering och rykten har spridits tidigare att vaccinet är ett sätt göra muslimska kvinnor sterila.

– Problemet för poliovaccinationskampanjen är att Boko Haram saknar en tydlig ledning att förhandla med, som talibanerna i Afghanistan och Pakistan där man lät sig övertygas att tillåta poliovaccination trots krig, berättar Anis Siddique.

Nigerias regering har satsat stora resurser på att informera folk att vaccin skyddar deras barn från att bli svårt sjuka via radio och affischkampanjer och dessutom inbjudit lokala religiösa ledare som fått vara med i utvärderingskommittéer och åkt till det muslimska landet Indonesien för att försäkra sig att det poliovaccin de tillverkar där är säkert och kan användas i Nigerias islamiska delstater i norr.

Numer anser 97 procent av Nigerias föräldrar att poliovaccin är bra för barnen. Ändå var det förra året åtminstone ett 70-tal byar i norra Nigeria som bojkottade poliovaccinering. En av de är byn Dokan Danmagaji som höll ut i ett halvår för att pressa politikerna att få en sjukstuga och en ny skola till byn efter att en storm för åtta år sedan knäckt taken.

Herden Mohammadu Kabiru Adamu hade hört om hur grannbyn lyckats till och med få delstatsguvernören att komma och lyssna på deras krav om en bättre väg till sjukhuset i stan så att kvinnorna inte skulle hinna förblöda under förlossningar, och att de fått el och en ny skola och en ny brunn till byn mot att de gick med på att barnen vaccinerades mot polio.

– Vi är fem gånger fler här och för våra barns hälsas skull ville vi pröva samma metod att bojkotta poliovaccineringen eftersom den verkade så viktig för de styrande i stan, säger Kabiru Adamu. Men besvikelsen är stor i den här byn att löftena från lokalpolitikerna hittills ekat tomma.

– Jag lät poliovaccinera mina fem barn med mundroppar och sprutor, berättar 22-åriga Sadiya Sahabi för jag vet att vaccinet skyddar dem och efteråt har jag börjat jobba själv med att ge andras barn vaccin i grannbyarna. Men nu hånar folk oss för att vi inte fått igenom ett enda våra krav och gör motstånd mot ytterligare vaccinering, fortsätter Sadiya Sahabi som hoppas att politikerna snart infriar sina löften.

Forskaren Shelby Grossmann vid Stanfords universitet i USA har tillsammans med kollegor beskrivit ett stort antal bybojkotter i Nigeria mot poliovaccination som ett sätt att driva igenom utvecklingsfrågor som en ny sjukstuga eller malarianät. Alla får inte vad de kräver, men åtminstone tvingar det politikerna att börja lyssna på medborgarna visar den här vetenskapliga studien. Poliovaccinationsteamen är oftast den enda uppsökande hälsoverksamheten folk stöter på så därför riktas alla krav mot dem. Även hjälporganisationer har tvingats ändra sina kampanjer så att också andra sjukdomar behandlas och man har 16000 frivilliga bychefer, imamer och kvinnoledare anställda i Nigeria för att förhandla med trilskande byar som vet att den största risken för barnen är inte polio utan att dö av diarréer eller malaria.

Anis Siddique på Unicef som sett samma sorts bybojkotter även när han jobbade i Indien, är inte glad åt fenomenet. De kräver stora övertalningsinsatser som går ut över vaccinationsarbetet.

– Vi använder vår patientmakt med rätten att säga nej för få politikerna att lyssna för en gångs skull på oss här uppe i norr och förbättra våra liv säger ungdomsledaren Ismail Jibril.

I den här byn Angwan Lalli har protestaktionen verkligen lyckats. Nu har de boende fått el, vatten, en skola och en ny väg tack vare sin bojkott. Och barnen är dessutom alla poliovaccinerade så snart kraven uppfylldes. För byborna förstår värdet av skyddet, men det är andra sjukdomar som tar kål på betydligt fler barn. Malaria, diarréer och lunginflammation till exempel. Tack vare allt man nu fått så är chansen mycket större att barnen överlever tills de blir vuxna."

En perspektivvändare det här med poliovaccinbojkotterna tycker jag. Det verkar rationellt av föräldrarna och barnen blir ju ändå vaccinerade tillslut men får förhoppningsvis lite annan vård också. För det behöver sannerligen barnen i nordöstra Nigeria som länge varit väldigt bortglömda i detta relativt rika Afrikanska land med en ekonomi nästan lika stor som Sydafrikas, även om det just nu går dåligt på grund av attentat mot oljeindustrin i söder som gör att landets helt dominerande inkomstkälla inte kan leverera när ledningarna hela tiden sprängs, och så här uppe i norr och kriget mot Boko Haram.

De här poliovaccinationsteamen är ju ofta den enda vård som fattiga familjer möter i sina hem, och nu när det rått svält så är poliovaccin ofta vad folk nåtts av först. Det känns helt fel säger Chefen för läkare utan gränsers arbete i nordöstra Nigeria Phillippe Le Vaillant.

– Mässling, diarre och lunginflammation dödar många fler av barn, varför prioriteras inte de högre undrar Läkare utan gränsers insatschef i Nigeria Phillippe Le Vaillant. Fungerar verkligen strategin kring polioutrotningen. Sjukdomen skulle ju varit utrotad från början redan till år 2000 och det senaste var att den skulle varit utrotad i år, fortsätter han?

– Det här är en större bedrift än att sätta en människa på månen, anser forskaren Kimberley Thompson vid Harvard School of Public health i USA som jag träffade i Paris för ett tag sedan.
– Det är en gåva till framtida generation att snart ingen behöver oroa sig att barnen ska bli förlamade av polio anser Kimberley Thompson. '

Och hon får medhåll av Dr. Joël Calmet som är medicinsk talesperson för läkemedelsbolaget Sanofi Pasteur som tillverkar poliovaccin och som deltar i den globala polioutrotningskampanjen tillsammans med WHO, UNICEF, Gatesstiftelsen, Rotary med flera.

Att det ens går att utrota Polio, men till exempel inte ebola, beror på att polioviruset bara kan smitta människor, inte djur som ebola.

Det finns tre typer av poliovirus och ett av dem, nummer två, är redan utrotat och nu borttaget ur det drickbara vaccinet som finns, vilket ses som en stor delseger eftersom det då också är borta ur det mänskliga kretsloppet och inte längre kan komma tillbaka. I det drickbara vaccinet finns nämligen levande men försvagat poliovirus som inte kan orsaka sjukdom, men om det är tillräckligt många i en befolkning som är ovaccinerade så kan de försvagade vaccinvirusen mutera i magen på tusentals människor och tillslut bli farligt igen. Det var det som hände i Ukraina för ett år sedan.

Det var Europas första polioutbrott på många många år när man fann två polioförlamade barn som drabbats av just sådant muterat vaccinvirus, vilket gav skrämselhicka i många av Ukrainas grannländer som inte heller hade välvaccinerade befolkningar. Så här lät det när jag besökte Ukraian för ett år sedan:

"Det är en hel del rappning som rasat ned från fasaden på barnsjukhuset jag besöker i Ukrainas huvudstad Kiev. Inuti ser man att reparationsbehoven är akuta och likadant är det på alla sjukhus jag besöker i landet, men många läkare verkar kompetenta. På pappret är det fri hälsovård i landet, men varje läkarbesök brukar kräva en rejäl slant till doktorn för att få vård, eftersom läkarlönerna är så extremt låga, bara några hundringar i månaden, att de är omöjliga att leva på.

Jag har stämt möte med professor Fedir Labii som är chefsimunolog på sjukhuset. Han är mycket oroad över poliokrisen i landet.

– Jag har varnat för det här i decennier, säger professor Fedir Labii. I värsta fall kan vi riskera tusentals polioförlamade framöver.

Så här låg vaccinationsgrad som vi har nu i Ukraina hittar man annars bara söder om Sahara. Det märks att han tycker det känns pinsamt att Ukraina kunnat hamna i den här situationen.

Bara 14 procent av ukrainska barn vaccinerades i år. Det bör vara minst 95 procent för att skydda en befolkning. Världshälsoorganisationen WHO och UNICEF har varnat Ukraina i flera år för att det här skulle hända. Poliosmittan i Ukraina kommer via den sorts drickbara vaccin som används fortfarande på många håll och som innehåller försvagade poliovirus.

I vaccinsprutorna som används i Sverige är viruset dött. Men utbrottet hade inte kunnat ske om de flesta ukrainare varit immuna. Nu har det svaga vaccinvriruset fått chansen att spridas via avföring till vatten och sedan förändrats genetiskt i magen på många individer tills det blir sjukdomsframkallande.

Ukrainska regeringen har beslutat att en massvaccination sättas igång under veckan med start i de västra delarna av landet där de två fallen upptäckts. Det blir frivilligt, men läkare och sköterskor måste försöka övertyga nästan alla föräldrarna att de ska låta sina barn få tå poliodroppar i munnen vid tre tillfällen. Att det är det enda som kan skydda dem och alla andra samhället mot sjukdomen trots att smittan från början kommer från just vaccinet.

– Inte ens mina läkarkollegor fattar det här alla gånger, säger Fedir Labii.

På den regionala hälsomyndigheten i Uzhhorod på gränsen mot Rumänien är chefen Tatiana Mitso arg på alla journalister som flockas utanför hennes dörr. Hon har inget mer at säga i nuläget. Det är hon som är ansvarig för smittspårningen kring de två insjuknade barnen. Och hon anser att man har situationen under kontroll, att det inte finns någon smitta i området, eftersom inga släktingar haft poliovirus i sina avföringsprov.

Den lilla staden Tyachiv i västra Ukraina intill Karpaterna har 9000 invånare och ligger precis på gränsen mot Rumänien. Det var här en 10 månader gammal flicka fick polioförlamning i somras och nu rehabiliteras på ett sjukhus. I staden Rakhiv några mil bort hände samma sak för en fyraårig pojke och eftersom förlamningssymptom bara drabbar en på flera hundra smittade så kan man vara säker på att polion finns vitt spritt i området.

För de flesta märks infektionen inte alls, eller bara som en influensa. I värsta fall kan man sluta andas, men oftast försvinner förlamningen och återkommer först decennier senare. Någon bot finns inte när man väl smittats, bara det egna immunförsvaret upptränat via vaccin hjälper. Men de föräldrar jag stöter på här har inte ens hört talas om poliofallet i stan eller vilken risk ovaccinerade barn tar.

Du är den första som berättar det här för oss säger Nadiya med sin sexåriga son på väg hem från skolan tillsammans med väninnan Nataliya som har sin sjuårig dotter och femårig son i släptåg. Nataliya har poliovaccinerat sina barn tidigare, men Nadiya är rädd för hur vaccinet ska påverka hennes son som har Downs syndrom, så hon vet inte om hon vågar.

På en lekplats längre bort är de flesta av föräldrarna lika ovetande, och många säger att de kommer att vägra när vaccinationskampanjen börjar om några dagar.

Troligen finns hundratals ytterligare smittade utan symptom och enligt WHO krävs nu att miljontals barn snabbvaccineras. Enligt WHOs regler bör det ske inom två veckor vilket infaller idag, men ännu har ingen massvaccination påbörjats. Det råder stor vaccinbrist lokalt, i östra delen av landet är det krig och en utbredd vaccinationsskepsis i befolkningen och bland politiker sätter dessutom käppar i hjulen.

– Det är fruktansvärt inte bara för Ukraina utan hela världen, säger WHOs Ukrainachef doktor Dorit Nitzan.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell instämmer, men lägger till att det inte finns en risk för spridning till Sverige eftersom nästan alla här är vaccinerade. Lucia Celentano på ECDC EU:s smittskyddsmyndighet anser att det är en väckarklocka att sjukdomen nu åter finns i Europa och den kan bli en ljudlös dödsbringare.

Men den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC utesluter inte att polio kan drabba även Rumänien som har en låg vaccinationsgrad och som gränsar till de småstäder i västra Ukraina där två barn hittills insjuknat. Andra länder som i år fått polioutbrott med ursprung i vaccinet är Madagaskar, Nigeria och Mali.

Ukrainas sjukvård är genomsyrad av korruption och för fem år sedan så var det en PR kampanj i TV och tidningar mot ett vaccinationsprogram som FN:s barnfond UNICEF skulle sköta kring mässling, rödahund och påssjuka. Kampanjen orkestrerades av ukrainska företag som styrdes av toppar inom hälsodepartementet och som blivit av med sina inköpskontrakt. Det berättar Oleksandra Ustinova på frivilligorganisationerna Anticorruption Action Centre och Patients of Ukraine.

Det påstods felaktigt att en pojke dött av UNICEFs vaccin, men dåvarande presidenten Yushenko stoppade vaccinationsprogrammet så att de ukrainska företagen fick ta över igen och många föräldrar drabbades av vaccinskräck på kuppen.

Det är Ukrainas vice hälsominister Igor Pereginets som ska se till att miljontals poliovaccindoser köps in med hjälp av UNICEF och att första laddningen som redan finns i lager skickas ut i hela landet inom en vecka.

– Även till de ockuperade delarna i öst om det räcker och hjälporganisationer kan verka där, säger vice hälsominister Igor Pereginets.

– Och hur ska ni övertyga alla föräldrar som idag är mer rädda för vaccinet än sjukdomen, frågar jag hälsoministern? Enligt en opinionsundersökning från UNICEF anser drygt 80 % av ukrainska mammor inte att polio är särskilt farligt. Ska ni införa obligatorisk vaccination som i Pakistan och sätta de föräldrar i fängelse som vägrar låta sina barn få två droppar i munnen vid tre tillfällen?

– Jag kan inte tänka mig att vi inför obligatorisk tvångsvaccinering. Jag tror att vi kommer ha tillräckligt goda argument så att ukrainska föräldrar gör vad som är bäst för deras barns hälsa, avslutar Igor Pereginets."

Farhågorna 2015 att polioepidemin skulle sprida sig i Ukraina kom på skam, sannolikt för att vaccinmuterade poliovirus är svaga. För den där stora vaccinationskampanjen som vice hälsoministern utlovade skulle sätta igång inom några dagar, den kom inte igång förrän ett halvår senare, och Ukraina vägrade dessutom godkänna den nya sorten utan vildpoliovirus typ 2. Landet ligger fortfarande i bottenligan i världen när det gäller vaccinationsgrad.

Tanken är att det drickbara vaccinet med levande försvagat virus snarast ska fasas ut över hela jorden. Poliosprutorna innehåller döda virus och kan alltså inte orsaka sjukdom på något sätt. Nackdelen är att sprutor sticks och att man inte kan sätta dem i händerna på andra än vårdutbildade, vilket det råder stor brist på i många fattiga länder. Dessutom är det faktiskt brist på poliovaccin i stort så WHO har rekommenderat man ska minska ned på doserna i varje spruta och ge dem i muskler, inte under huden, för att kunna spara på vaccin. Det här har Indien testat bland annat.

Vi återvänder till Latif från Pakistan som nämndes i inledningen. En av alla poliovaccinationshjältar, men Latif har tagit en stor personlig risk eftersom han blev skjuten i benet för 4 år av grupper som motsatte sig hans arbete. Efter flera operationer fortsätter han nu sitt arbete:

– Jag hade bara otur som blev skjuten, säger Latif. Det fick inte stoppa mig från at fortsätta att rädda barn i Pakistan och i övriga världen från att bli förlamade.

– Det är mitt land som är en hjälte, fortsätter Latif, medaljen är till alla som sett till att vi snart vaccinerat barnen och världen blir poliofri Det närmsta halvåret är lågsäsong för polio i de drabbade länderna, vilket innebär ett fönster för att utrota viruset.

I Afghanistan och Pakistan har tidigare talibanerna bekämpat poliovaccination precis som i Boko Haram i Nigeria. Rykten har spridits att vaccinet är ett sätt göra muslimska kvinnor sterila eller en täckmantel för CIA.

Men på Pasteurkonferensen i Paris sa alla experter jag talade med att det blivit mycket mindre motstånd, man har lyckats få med sig de flesta imamer och talibaner i Pakistan och Afghanistan. Det finns fortfarande vissa fickor där det är svårt att nå barn, väldigt avlägsna byar i bergen, men nu handlar det om några promille av föräldrar i Pakistan som vägrar låta sina barn vaccineras, säger tex Doktor Zubair Wadood, som är WHOs poliosändebud i landet.

En av de 5 som fick medalj i Paris är 73-årige irländaren Jim Costello som fick polio i tonåren under 50-talet vilket förlamade hans överkropp. Lungorna har bara kvar 25 procent av sin kapacitet så han använder andningsapparat en stor del av dygnet, sitter i rullstol och behöver hjälp med allt, äta, sätta på sig, hygien, torka näsan.

Jim Costello hoppas mycket på den dag då inga fler barn drabbas av det förlamande viruset och tvingas till det liv han fått. När den dagen kommer, kanske redan nästa år, så önskar Jim Costello att en del av de hundratals miljoner kronor som idag satsas på poliovaccination istället kan gå till att göra livet lättare för alla de som hann bli polioförlamade. Barn som Idrisa i Nigeria som kommer behöva rehabilitering och hjälpmedel om han ska kunna klara sig när han växer upp.

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".