Vaccinationkoll

I P3 Planet den 27 januari sändes ett reportage om vaccinationer och här är lite tips på vad man kan tänka på:

Många som ska ut och resa vaccinerar sig i onödan för dyra pengar. Vaccinerna ger sällan ger ett 100 procentigt skydd och ibland är till och med biverkningarna större än själva skyddet.

Tänk på att:

1. Det är du som bestämmer om du ska vaccinera dig eller ej och beroende på vem du frågar kan du få helt olika rekommendationer.

2. Ring runt till olika sjukhus och vårdcentraler eftersom priserna ofta är olika.

3. För att det ska bli lättare för en läkare att skräddarsy ett skydd för dig så ska du se till att du vet när du ska åka, vart du ska och hur länge du blir borta. Och berätta även specifika saker du tänkt göra på resan, tex: om du ska tatuera dig.

4. I vissa fall kan faktiskt ett impregnerat myggnätt och noggrann användning av myggstift vara ett bättre skydd än malariaprofylax som bara skyddar mot en viss typ av malaria.

5. Om du i sista stund kommer på att du vill vaccinera dig mot något så finns Drop In på Wasa vaccination i Stockholm, Malmö och Göteborg. De har dessutom en 15 % studentrabatt på alla vacciner.

Lycka till från P3 Planet-redaktionen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".